נחשף בדיון החסוי: הפנייה לנתניהו בעקבות אי יישום חוקי אונר"א
לאחר דיון חסוי בו נחשף כי חוקי אונר"א לא מיושמים, יו"ר ועדת חוץ וביטחון יולי אדלשטיין שלח לנתניהו מכתב בו הוא דורש ממנו לקיים דיון ממשלתי בנושא. בנוסף הוא ביקש שרה"מ ימנה שר שיהיה אחראי על יישום החוק

היום (רביעי) התקיים דיון חסוי בוועדת החוץ והביטחון בנושא יישום חוקי אונר"א המורה על הוצאת הארגון מחוץ לחוק וניתוק מגע של המדינה עם מוסדותיו. לסרוגים נודע כי בסיום הדיון ממנו שוב עלו המסקנות כי החוקים לא מיושמים, הודיע יו"ר הוועדה יולי אדלשטיין כי הוא שלח מכתב לראש הממשלה וביקש ממנו לקיים דיון ממשלתי בנושא.
רמ"י לא מצליחים לפנות את מתחם אונר"א בירושלים
במהלך הדיון עלה כי ישנה התקדמות ביישום החוק אך המוקש המרכזי הוא עדיין המתחם המרכזי של אונר"א בשכונת מעלות דפנה שבירושלים. רשות מקרקעי ישראל (שבאחריות משרד השיכון), לא מצליחים להשתלט על המתחם ולפנות אותו לגמרי.
כאמור, בסיום הדיון הודיע יו"ר הוועדה יולי אדלשטיין, כי הוא פנה לראש הממשלה בנימין נתניהו על מנת שיקיים דיון מדיני בנושא בישיבת הקבינט או בישיבת הממשלה. בנוסף אדלשטיין ביקש מנתניהו שימנה שר אחראי שירכז את כל הצעדים ליישום החוק מכיוון שהחוק נמצא תחת אחריות משרדים רבים. בתוך כך נשקלת האפשרות לעשות סיור של ועדת החוץ והביטחון בכפר עקב שם נמצא אחד המתחמים של אונר"א בישראל.

מתחם אונר"א בירושלים (צילום: אריה ליב אברמס, פלאש 90)
"נתגלו פערים משמעותיים בכל הנוגע ליישום החוקים"
במכתב ששלח לנתניהו, כתב אדלשטיין: "במסגרת דיוני המעקב שעסקו ביישום החוקים, נמסר לוועדה כי הנחית "לנקוט בכל הפעולות האפשריות מבחינה משפטית לצורך יישום "חוקי אונר"א".
"עם זאת, אבקש להביא לידיעתך כי בדיונים שקיימה הוועדה נתגלו פערים משמעותיים בכל הנוגע ליישום החוקים האמורים, וזאת למרות הנחייתך האמורה וחרף העובדה כי בחוקים עצמם נקבעה הוראה בדבר תחילה מאוחרת של הוראות החוק, וזאת לצורך היערכות המדינה ליישום החוקים".

ועדת החוץ והביטחון (צילום: דוברות הכנסת – דני שם טוב)
אדלשטיין פירט לראש הממשלה על הצעדים שלא יושמו: "לדוגמא, נמצא כי למרות עמדת משרד החוץ, שאף אושרה לאחרונה על-ידי הייעוץ המשפטי לממשלה, כי ניתן לאכוף כנגד מתקנים של אונר"א (להבדיל מאכיפה כנגד עובדי אונר"א), עדיין לא ננקטו פעולות אכיפה בידי רמ"י, לרבות בדרך של סילוק פלישה, בשטח המתחם שבמעלות דפנה שפונה בפועל מנציגי אונר"א; באופן דומה, גם שאלות של רשויות המדינה בדבר אפשרות אכיפה באמצעות ניתוק מים וחשמל כנגד מתקני אונר"א עדיין לא נענו, למרות דחיפות הנושא".
"כמו כן, נמצא כי למרות שהובטח תקציב לטובת מימון פעילויות חינוך ובריאות חלופיות לאלה שניתנו בידי אונר"א בשטח המדינה, מימון זה לא הועבר בפועל, וכי משרד האוצר מתנגד לתקצוב בסכום שאינו עולה על 10 מיליון ש"ח לטובת מתן שירותי ניקיון בידי עיריית ירושלים ושכתוצאה מכך שירותים אלה מסופקים גם כיום בידי אונר"א".
יו"ר ועדת החוץ והביטחון סיים את מכתבו ואמר: "לאור כל האמור לעיל, אבקש כי הסוגיות השונות יקודמו בהקדם האפשרי, וכי ימונה בדחיפות שר שירכז את הנושאים השונים הנוגעים למימוש חוקים, וזאת בהתאם להנחייתך. הוועדה תמשיך לקיים את דיוני מעקב בשבועות הקרובים".
מצאת טעות בכתבה? התוכן בכתבה מפר זכויות יוצרים שבבעלותך? נתקלת בפרסומת לא ראויה? דווח/י לנו