כחלק מהחקיקה להנצחת ה-7.10: הסיור המטלטל של הח"כים בניר עוז
חברי ועדת חינוך של הכנסת הגיעו לסיור בעוטף עזה וביקרו במקומות בהם התחולל הטבח ב-7.10, כחלק מעבודת הוועדה על חקיקת ההנצחה והזיכרון לאירועים הקשים. הח"כים נפגשו עם תושבי המקום ומשפחות שכולות

כחלק מעבודת הוועדה על הצעת חוק לזיכרון והנצחת אירועי השבעה באוקטובר, חברי ועדת החינוך, התרבות והספורט, בראשות ח"כ יוסף טייב, הגיעו היום (ראשון) לסיור מטלטל בקיבוץ ניר עוז, מיגונית בארי ואתר ההנצחה לנרצחי המסיבה ברעים.
חברי הכנסת- יוסף טייב, משה טור פז, סימון דוידסון, יבגני סובה, מישל בוסקילה ודבי ביטון, ביחד עם מזכיר הכנסת דן מרזוק והיועצת המשפטי לכנסת שגית אפיק שהתלוו לסיור, נפגשו עם שורדי הטבח מהקיבוצים וגם עם בני משפחות נרצחים שחזרו וביקשו הנצחה ראויה ליקיריהם. התושבים הודו לוועדה על הובלת החקיקה להנצחה וביקשו שתהיה יד מכוונת אחת, ושהם יהיו חלק ממנה.
"ל-90% אחוז מילדי הקיבוץ יש קרוב משפחה שנחטף או נרצח"
חברי הוועדה פתחו את הסיור בקיבוץ ניר עוז וראו מקרוב את שרידי הבתים המפויחים בקיבוץ הקטן שהותקף באכזריות במתקפת הטרור של חמאס ב-7 באוקטובר. מיה, מנהלת קהילת ניר עוז, שרובה מתגוררת כיום בכרמי גת, הציגה נתונים ואמרה כי הקהילה חריגה בעוצמת הפגיעה הקשה שלה. היא סיפרה לח"כים על הנתון העגום לפיו ל-90% מילדי הקיבוץ בגילאי לידה עד שש יש קרוב משפחה שנחטף או נרצח.

הח"כים בניר עוז (צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת)
ראש המועצה האזורית אשכול מיכל עוזיהו אמרה: "כולנו רוצים הנצחה כאן ועכשיו, להנציח את הכאב בכל מקום אפשרי, אבל זה קשה כרגע, כי אנחנו עדיין בעיצומו של האסון. אם יהפכו אותנו לאושוויץ – לא תהיה תקומה. אני מבקשת שתמשיכו את הדיון בהנצחה – אבל אל תכריעו עדיין." דקל ליפשיץ, הנכד של עודד ליפשיץ', שנחטף לעזה וגופתו הושבה ארצה לפני כשבועיים, תיאר את סיפור החטיפה הקשה של סבתו וסבתו לחאן יונס, מרחק של 1.5 ק"מ מביתם. ליפשיץ הצעיר ביקש מחברי הכנסת "להמשיך לדחוף את החקיקה ותביאו לשם את מה שראיתם כאן היום." עוד אמר "יש כאן הרבה שכול וכאב, ולצד זה הרצון להשתקם ולחיות – וגם לזכור".
מור צרפתי, חברת קיבוץ ניר עוז שבשבעה באוקטובר הייתה שעות ארוכות עם שלושת ילדיה בממ"ד הובילה את רוב הסיור בקיבוץ. היא שיתפה בפתיחות את סיפורה האישי מחוץ להריסות ביתה הקודם: "כל מי שיצא מהממ"ד אחרי שעות, זה כדי לגלות שעולמו חרב עליו."
הטקס המרגש בגן הילדים של ניר עוז
חברי הוועדה נכנסו לגן תות, הגן שבימים יפים, זכו להתחנך בו ילדי קיבוץ רבים בגילאי 4-6, נותר מאז הטבח מפויח ושומם. ילדי גן תות איבדו את שחר וארבל סימן טוב ז"ל ואת אריאל ביבס ז"ל שנרצחו בידי מחבלים נתעבים. מחוץ לגן קיימו חברי הכנסת טקס צנוע. הם כתבו על חלוקי נחל את תחושותיהם והאבנים הושארו לצד השלט הנושא את הכותרת: "כשהמלאכים בוכים".
יו"ר הוועדה ח"כ טייב כתב "עם שאינו מכיר בעברו – אין לו עתיד." ח"כ משה טור פז: "באנו לניר עוז לזכור ולא לשכוח לעולם." ח"כ סימון דוידסון: "לעולם לא נשכח ולא נסלח"

חלוקי הנחל עליהם כתבו הח"כים (צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת)
האחות השכולה: "אנחנו זועקים ומבקשים תוכנית שימור לדורות"
בהמשך, הגיעו חברי הכנסת לחניון רעים, שם הוקם אתר הנצחה למאות נרצחי המסיבות מאותו היום ולאנשי כוחות הביטחון שהגיעו לסייע. באתר פזורים עמודים שעליהם נתלו תמונות הנרצחים והחטופים, לצד דגלי ישראל. בצידי האתר ישנם גם מיצגים המספרים סיפורים כואבים של האמבולנס עליו ירו המחבלים, המכולה הצהובה שהפכה למלכודת מוות, וגם מיצג הכלניות מקרמיקה.
הילה אביר, אחותו של לוטן אביר שנרצח במסיבת הנובה אמרה לחברי הכנסת: "עדיין אין גורם מתכלל לאירוע, לא להנצחה ולא בכלל. זה הפך ללונה פארק של זיכרון והנצחה. תמיד יש פה המון אנשים וגם הסברה טובה, אבל יש פה כבר משהו שהוא לא אותנטי. מהיום הראשון אנחנו זועקים ומבקשים תכנית שימור לדורות. יש מי שרוצה למחוק את הטבח ושיהיה נרטיב של תקומה ועל זה אני אומרת 'על גופתי'. בגלל שאיש לא לקח אחריות על האירוע, אין פה יד מכוונת אחת".

המיגונית סמוך לרעים (צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת)
נקודת הסיום של הסיור הקשה היתה במיגונית בכניסה לבארי, אליה ברחו רבים ממסיבת המוות. האחות השכולה הילה אביר אמרה על המיגוניות הרבות הפזורות בשטח: "אלה המצבות שלנו. צבעו את המיגוניות מבפנים בלי אישור של המשפחות. זוהי עוד סכין בלב שלנו."
יו"ר ועדת החינוך ח"כ יוסף טייב אמר לאחר הסיור: "הצעת החוק להנצחת אירועי השבעה באוקטובר נידונה אצלנו בוועדה ברגישות יתר ובחרדת קודש, אשר על כן הסיור היום משמעותי וחשוב. ההגעה למקומות בהם התחוללה הזוועה, המפגש עם השורדים ובני המשפחות מאפשר לנו להבין את גודל הכאב ולוודא שהזיכרון יישמר באופן הראוי ביותר. דווקא עכשיו כשאנחנו פועלים לשחרורם של יתר החטופים, ישנה משמעות כפולה לסיור, עם ההבנה שאנו מחויבים להחזיר את כולם על מנת שנוכל להשתקם, להנציח ולנצח".
מצאת טעות בכתבה? התוכן בכתבה מפר זכויות יוצרים שבבעלותך? נתקלת בפרסומת לא ראויה? דווח/י לנו