לראשונה בישראל: נצפתה כרישה סנפירתן בהריון מתקדם
בדיקת אולטרה סאונד חשפה הריון מתקדם בכרישה סנפירתן לראשונה בישראל, לצד כרישה עפרורי שנפצעה וטופלה – גם היא בהריון, במחקר חדשני מול חופי חדרה

לראשונה בישראל, חוקרים הצליחו לאבחן הריון מתקדם בכרישה ממין סנפירתן (Carcharhinus plumbeus) באמצעות בדיקת אולטרה סאונד. הבדיקה נערכה השבוע על ידי צוות מעבדת טורפי העל של תחנת מוריס קאהן לחקר הים מאוניברסיטת חיפה, מול חופי חדרה.
הכרישה, שזכתה לשם "רומי", הפכה לסמל של פריצת דרך במחקר אוכלוסיות הכרישים המקומיות, שמתנהל מאז 2016. במקביל, כרישה נוספת ממין עפרורי (Carcharhinus obscurus), שכונתה "אמילי", טופלה מפציעה קשה שגרם קרס דיג – וגם בה התגלה הריון בשלב מוקדם.
מחקר חלוצי על רביית כרישים
המחקר, שמגיע לשנתו העשירית, מתמקד במדדי רבייה ובהתנהגות הכרישים באזור חדרה – אתר התקבצות עונתי שסיבותיו עדיין נותרו בגדר תעלומה. "אנו מנסים להבין האם מדובר באתר קבוע להמלטות, או רק בתחנת מעבר עבור הכרישות", מסביר ד"ר אביעד שיינין, ראש תחום טורפי העל בתחנה.
באמצעות תיוג, בדיקות הורמונליות וסריקות אולטרה סאונד, הצוות אוסף נתונים חיוניים על מחזורי הרבייה של הכרישים בים התיכון. במקרה של רומי, נתוני הבדיקה הראו עוברים בגודל 50-77 ס"מ, התואמים מחזור הריון של כ-12 חודשים אצל סנפירתניות.
הצלה ושימור: סיפורה של אמילי
במהלך הבדיקות השגרתיות, התגלתה אמילי כשהיא סובלת מקרס דיג שנתקע סמוך לזימיה. החוקרים הסירו את הקרס בהצלחה, וגילו להפתעתם כי גם היא נמצאת בתחילת היריון. "הו מקרה נוסף שממחיש את הקשר בין פעילות דיג לשימור אוכלוסיית הכרישים", מציין ד"ר שיינין.
לדבריו, היכולת לטפל בכרישים פצועים בזמן אמת היא יתרון משמעותי של המחקר, שכן למרות יכולת ההחלמה הטובה שלהם, ההשפעות ארוכות הטווח של פציעות כאלה עדיין לא ברורות.

קרס הדיג שהיה תקוע סמוך לפתחי הזימים של הכרישה אמילי (צילם: עדן ברזילי)
מבט לעתיד: תקווה לשימור הכרישים
רומי ואמילי, שנקראו על שם השבויות השבות רומי גונן ואמילי דמארי, הן הכרישות השביעית והשמינית שתויגו העונה במסגרת המחקר, שבו תויגו עד כה 123 כרישים. "המפגש עם רומי היה יוצא דופן כי עד כה תועדו רק חמש סנפירתניות באזורנו", מספרת ד"ר לי ליבנה, חוקרת רביית כרישים במעבדה. "זו הפעם הראשונה שבה הצלחנו לבצע בדיקת רבייה מעמיקה," היא מוסיפה.
החוקרים מקווים כי המשך המעקב יחשוף פרטים נוספים על דפוסי הנדידה והרבייה, ויסייע בקידום אמצעי הגנה על הכרישים בים התיכון – מינים שבשל איומים כמו דיג וזיהום נמצאים בסכנת הכחדה.
מצאת טעות בכתבה? התוכן בכתבה מפר זכויות יוצרים שבבעלותך? נתקלת בפרסומת לא ראויה? דווח/י לנו