ישראל כ"ץ נכנס לזירה ללא רגשי נחיתות
עימות חזיתי בין רמטכ"ל לשר ביטחון הוא נדיר. הדרך בה המערכת פועלת מתמרצת שרים להישמע לפקידים הבכירים במשרדי הממשלה, ושכחנו שגם הרמטכ"ל הוא פקיד
ישראל כ"ץ נכנס לתפקיד שר הביטחון רק לפני חודשיים – ומאז כבר הספיק להתעמת עם הרמטכ"ל הרצי הלוי מספר פעמים. העימות האחרון הגיע אמש (רביעי), כשכ"ץ נזף ברמטכ"ל על כך שלטענתו צה"ל אינו משתף פעולה עם מבקר המדינה בתחקיר אירועי ה-7 באוקטובר.
מרבית חברי הכנסת שמתמנים לשרים מתיישרים עם האג'נדה של בכירי המשרד, ובדרך כלל מדובר ביישור לתפיסות שמאל. בקדנציה הנוכחית ניתן לראות זאת בין היתר אצל שר החקלאות אבי דיכטר, וגם אצל קודמו של כ"ץ בתפקיד – יואב גלנט, שבין עמדתו לבין עמדת הרמטכ"ל לא היה ניתן לתקוע סיכה.
מה גורם לשרים להתיישר עם עמדת המשרד?
השרים, ברובם, לא מגיעים עם עולם רעיוני יצוק לגבי אופן פעילות המשרד, ונותנים לפקידים הבכירים לתווך להם את הנחות היסוד של המשרד. ניקח את משרד החקלאות כמשל, התפיסה הרווחת בקרב הימין היא שיש לפתוח את השווקים לתחרות, מה שיגרום לעליית ההיצע וירידת המחיר. לא עוד חסמים בשוק הירקות, וגניזה של מכסות ייצור החלב והביצים. ומה עשה דיכטר? הדרקטיבה שלו טוענת שצריך "ביטחון מזון" (ביטוי שכנראה יגרום לנו להרגיש כאילו מדובר בסכנת רעב), ולכן יש צורך בהגדלת סבסוד הייצור הישראלי, והכל בעלות של מיליונים.
אחד מחוקי פרקינסון אומר שבדיון על משהו מורכב, יש לאדם נטייה לקבל החלטה מהירה יותר ופחות ביקורתית, מאשר בדיון על דבר פשוט. אישור תקציב הקמת כור גרעיני לוקח 10 דקות, ואילו תקציב לאישור בניית סככת אופניים מצריך מספר ישיבות – כי בבניית סככת אופניים לכל אחד יש דעה. זה מסביר למה קשה לכל שר ביטחון לערער החלטות הרמטכ"ל.
קוברים אותך בתקשורת
נפתלי בנט, שכיהן בין היתר כשר ביטחון, דיבר ב"ועדת החקירה האזרחית", כשנשאל על רכש מטוסי חיל האויר. הוא אמר כי "עשיתי גוגל בשביל ללמוד על היתרונות והחסרונות" – ולאחר מכן בנט אישר את מה שהוצע לו על ידי המשרד.
בנט גם התייחס ל"אמבוש" שעושים לך הפקידים הבכירים אם אתה לא מסכים איתם, אמבוש שכולל תדרוכים שליליים עליך ותקשורת עוינת, אבל אם אתה מתיישר עם עמדת המערכת, אומרים בתקשורת שאתה מקסים. "צהל עושה מה שהוא רוצה… אם אתה יותר מדי לא זורם, אז יש להם המון כוח, בכוחם ציבורית להרים את שר הביטחון ולהוריד אותו" טען בנט. "אתה תראה תדרוכים שהופכים את שר הביטחון לחוכא ואטלולא".
לאחרונה אנחנו רואים שהממשלה מעבירה חוקים חשובים דרך הצעות חוק פרטיות, למה? כי הייעוץ המשפטי מטרפד החלטות שהוא לא תומך בהם ומשאיר אותם תקועים אצלו חודשים. זה לא קורה רק בממשלה, לפקידים הבכירים יש אפשרות לעכב החלטות להרבה מאוד זמן, אף שר לא רוצה לצאת מהמשרד מבלי לשנות כלום. לא ברור כמה רחוק ילך ישראל כ"ץ, אבל משמח לראות שר שלא מפחד לריב, ולא נכנע לפקיד, גם אם הוא הרמטכ"ל.
מצאת טעות בכתבה? התוכן בכתבה מפר זכויות יוצרים שבבעלותך? נתקלת בפרסומת לא ראויה? דווח/י לנו