ייצור תחמושת ישראלי ורכש מטוסי תדלוק: אלה מסקנות ועדת נגל
הוועדה לבחינת תקציב הביטחון המליצה על ייצור תחמושת ישראלי, הגדלת אחריות המל"ל, הקמת טייסות קרב חדשות ופיקוח מדיני הדוק
אמש (שני) פורסמו המלצות הוועדה לבחינת תקציב הביטחון ובניין הכח (ועדת נגל). בין המלצות הוועדה ישנה תמיכה בייצור תחמושת ישראלי, על מנת להפסיק את התלות בחימוש האמריקאי, הרחבת המועצה לביטחון לאומי (המל"ל), על מנת שיפקח על התנהלות הצבא, ומעקב מדיני הדוק על הצבא.
ביחסים בין הדרג המדיני לדרג הצבאי המליצה הועדה שהדרג המדיני יקבל יכולת מעקב אחר מימוש החלטותיו ושליטה ברמות המוכנות והמלאים, על מנת לוודא את מימוש היעדים האסטרטגיים, את המהלך יוביל המל"ל. הועדה המליצה לשנות מהותית את מבנה המל"ל ולחזקו בתקנים ובמומחים בעלי שיעור קומה וידע רלוונטי, על מנת שהוא יוכל לבצע את התפקיד.
המל"ל יבצע בקרה הדוקה על בניית התכנית השנתית
התוכנית הצבאית השנתית תאושר בקבינט. הועדה המליצה שהמל"ל יבצע בקרה הדוקה על בניית התכנית השנתית, על ידי הוצאת דו"חות מעקב, "והרמת דגלים", במהלך השנה על מימוש התוכנית שאושרה, כולל עמידה ביעדי התוכנית התקציביתורמת המוכנות למלחמה.
הוועדה המליצה על הקמת וועדת מעקב למימוש המלצות הדו"ח, שתורכב מ 3 או 4 בעלי תפקיד בכירים, בתחום הבטחוני והכלכלי, הבקיאים בתהליכי העבודה. על הוועדה יהיה לקיים מפגש חודשי עם הגורמים במשרד הבטחון ובמשרד האוצר על מנת לוודא את המימוש. אם יש צורך הועדה תוכל לפנות לקבינט. אחת לרבעון תציג וועדת המעקב את תוצאות עבודתה לקבינט.
מנהלת "כחול לבן" לעצמאות חימושית
הועדה המליצה להגדיר מוביל מערכתי לאומי להקמת מנהלת רכש עם כלל יכולות ההתקשרות, לאור חשיבות הנושא והקריטיות שלו לעצמאות ורציפות תפקוד בעימותים עתידיים של צה"ל, יצירת תוכנית להרחבת קווי ייצור בחימושים קריטיים. השקעה מסיבית זו הינה על מנת לאפשר פיתוח של קווי ייצור מתקדמים רובוטיים היכן שניתן, ולמצב את ישראל גבוה לאור המתח הגובר במירוץ החימוש העולמי.
לחזק את מערכת המכשולים
בעקבות הליקויים בהפעלת הכח ב- 7/10, הוועדה המליצה על שינוי פרדיגמה משמעותי בתפיסת הבטחון השוטף והגנת הגבולות בצה"ל, בדגש על התארגנות נכונה יותר להפעלת כוח. הוועדה המליצה לחזק את היכולות המודיעיניות בפיקודים. לפי הדוח, מומלץ לבנות תפיסה המאפשרת יוזמה וחיכוך מעבר לגבולות, על מנת לצמצם מראש נוכחות עויינת ולשבש את פעולת היריב.
הוועדה סברה שיש לחזק את מערכת המכשולים, בדגש על גבול הצפון. וכן לבנות מכשול חדש בגבול המזרחי. תפיסת הביטחון שבנה בן-גוריון קוראת להעברת הלחימה לשטח האויב וקיצור משך הלחימה, אבל מרבית המלחמות האחרונות לא עמדו בדרישות האלו, לכן הכריע הועדה "לשנות את האוריינטציה הצה"לית ולעבור לתפיסה התקפית, לצד המשך בניית היכולות ההגנתיות".
אלוף חדש בצה"ל?
על רקע החוסר במטרות תקיפה בתימן, הועדה ממליצה על מינוי מפקד בכיר להובלת תכניות הקרב מול איומים המתפתחים מולנו במעגל השני – עיראק, ובטווחי המעגל השלישי – איראן והחות'ים בתימן. האיומים גדלים וחלקם ב"עוגת" התרחישים עימם נתמודד גדלה בצורה משמעותית. לפי הדוח צריך בחינה של מבנה וארגון צה"ל בכל מה שקשור להתמודדות עם המעגל השני ועם המעגל השלישי, בדגש על תחומי המודיעין והיכולת ההתקפית.
לפי הועדה צריך מפקד שיוביל את ההתכנון במרחבים הללו, לא רק במעמד של גוף מטה אלא במעמד ובמשאבים שיאפשרו לו לנהל תהליך של בניין והפעלת הכוח. נדרש להגדיר את היעדים, ולהכין את המערכים הטככולוגיים והאופרטיביים, וזאת תוך קבלת מירב המשאבים. להערכת הועדה, הקמת מפקדת העומק, והקמת אגף האסטרטגיה והמעגל השלישי, לא הוכיחו את עצמם.
2-3 טייסות קרב חדשות
הועדה המליצה להגדיל בהקדם את סד"כ המתדלקים האוויריים, הועדה ממליצה לרכוש בהקדם עוד טייסת מסוקי קרב. על מנת לשמר את היקף הסד"כ ולא לרדת מתחת ל-"קווים האדומים" שנקבעו, נדרש יהיה כנראה לרכוש 2-3 טייסות קרב חדשות, שיגיעו לישראל ב.2035-2040. זאת למרות שהועדה נתבקשה לתכנן רק לעשור הקרוב.
למרות שהצבא ביקש 16 מיליארד ש"ח לבטחון שוטף, הועדה המליצה להוריד את הסכום ל-13 מיליארד. בהמלצות הועדה ניכר הדגש על תקציב לעצמאות חימושית וטכנולוגית, תקציב לתמרון ומלאי.
מצאת טעות בכתבה? התוכן בכתבה מפר זכויות יוצרים שבבעלותך? נתקלת בפרסומת לא ראויה? דווח/י לנו