לוין מגיב לפסיקת בג"ץ: "הגיע הזמן להחזיר את הסמכות לריבון"
השר יריב לוין מגיב לפסיקת בג"ץ בנושא בן גביר וקורא שוב לשינוי בוועדה לבחירת שופטים, "מקווה שכל מרכיבי הקואליציה יתעלו לגודל השעה ויאפשרו לבצע סוף סוף את השינוי הדרוש"
סגן ראש הממשלה ושר המשפטים, יריב לוין מגיב לפסיקת בג"ץ הבוקר (חמישי) בנושא חוק בן גביר, "רק בישראל הדמוקרטיה הולכת ומוחלפת בשלטון של קומץ שופטים".
באיזו מדינה שופטים שבוחרים את עצמם יכולים לפסול על חודו של קול חוק שהפרלמנט קיבל בשלוש קריאות? רק בישראל הדמוקרטיה הולכת ומוחלפת בשלטון של קומץ שופטים, אשר מסרבים אפילו לקיים שידור חי של הליכי הבחירה הפסולים של עצמם.
"רבים מאוד מבינים היום שאסור שזה יימשך. שהגיע הזמן להחזיר את הסמכות לריבון – העם. אני מקווה שכל מרכיבי הקואליציה יתעלו לגודל השעה ויאפשרו לבצע סוף סוף את השינוי הדרוש בשיטת בחירת השופטים", אמר השר לוין.
מוקדם יותר היום פורסם כי בית המשפט העליון בשבתו כבג"צ פסל את החוק שמאפשר לשר לביטחון לאומי להתערב בחקירות משטרה. עם זאת השופטים השאירו על כנם את הסעיפים המאפשרים לשר להתוות מדיניות למשטרה.
בית המשפט העליון: מרבית הסעיפים בחוק בן גביר נשארים
הדיון בבג"צ נעשה בהרכב שופטים מורחב: ממלא מקום נשיא (בדימ') עוזי פוגלמן, ממלא מקום הנשיא יצחק עמית, והשופטים נעם סולברג, יוסף אלרון, יעל וילנר, עופר גרוסקופף, אלכס שטיין, גילה כנפי-שטייניץ ויחיאל כשר.
בשורה התחתונה בית המשפט העליון קבע היום פה אחד כי אין לבטל את מרבית הסעיפים העוסקים במדיניות המשטרה אך פסל בדעת רוב כי יש להכריז על בטלותו של סעיף 8ד לפקודה, שעניינו בסמכות השר לקבוע מדיניות בתחום החקירות.
היועמ"שית סברה שהתיקון אינו חוקתי ובג"ץ ביטל אותו
תיקון פקודת המשטרה (מס' 37), התשפ"ג-2022, הסדיר לראשונה בגדרה של חקיקה ראשית את מערכת היחסים שבין הדרג המיניסטריאלי לבין המשטרה. התיקון כולל שורה של סמכויות שנתונות לשר לביטחון לאומי בכל הנוגע לעבודת משטרת ישראל. בפרט, התיקון קובע כי לשר סמכות להתוות את מדיניות המשטרה ואת העקרונות הכלליים לפעילותה, וכן להתוות מדיניות כללית בתחום החקירות הפליליות.
נגד חוקתיות התיקון הוגשו חצד עתירות, ובהן נטען, בעיקרם של דברים, כי התיקון מאפשר את התערבותו של השר בעבודת המשטרה – התערבות שמגלמת פגיעה בעקרונות היסוד של המשטר הדמוקרטי בישראל ובזכויות אדם.
היועצת המשפטית לממשלה סברה כי יש להורות על ביטול סעיף 8ד, ואותו בג"ץ אכן ביטל אשר מקנה לשר סמכות להתוות מדיניות בתחום החקירות; ביחס ליתר הוראות התיקון, היועצת סברה כי יש לאמץ פרשנות מקיימת שתבטיח הגנה על זכויות אדם ותמנע פוליטיזציה של עבודת המשטרה.
מצאת טעות בכתבה? התוכן בכתבה מפר זכויות יוצרים שבבעלותך? נתקלת בפרסומת לא ראויה? דווח/י לנו