משבר ההתיישבות היהודית בגליל: הוועדה לפיתוח הנגב והגליל התכנסה הבוקר (רביעי) לדון במשבר ההתיישבות ביישובים הכפריים במרכז הגליל לנוכח מחירי הקרקעות הגבוהים.

שר השיכון יצחק גולדקנופף ויושב ראש רשות מקרקעי ישראל לא נכחו בדיון. בשל כך, החליטו חברי הכנסת לדרוש את מיצוי הדין עם נציגי הגופים הממשלתיים, ובכלל זה הקפאת חקיקה הנוגעת למשרד השיכון ורמ"י, הגבלת התנועה בכנסת של בכירי הגופים הללו "וכל סנקציה אחרת שניתן להפעיל נגדם".

במהלך הדיון התייחסה שרת ההתיישבות והמשימות הלאומיות, אורית סטרוק למשבר בגליל: "הסוגיה הזאת היא לא סוגיה של אדם כלשהו שרוצה לגור שם וטוב שהוא רוצה לגור שם. היא גם לא שאלה של חיילי המילואים שמגיע להם וכולנו חושבים שמגיע להם".

"היא סוגיה לאומית אסטרטגית שאם לא נפתור אותה אנחנו מאבדים את האיזור הזה", אמרה השרה סטרוק. "ואת הדברים האלה הסברתי בחודש יוני 2023 לרה"מ בישיבת ממשלה ואמרתי לו שהסוגיה הזאת של ההתיישבות הכפרית בלב הגליל היא סוגיה אסטרטגית לא פחות מהגרעין האיראני".

כדי לצפות בסרטון זה, אנא הפעל JavaScript , ושקול לשדרג לדפדפן שתומך ב HTML5 video .

השרה סטרוק על ההתיישבות בגליל: אסטרטגית לא פחות מהגרעין האיראני

לדבריה, ראש הממשלה חייב לטפל בכך ולא שר ספציפי משום שמדובר בסוגיה אסטרטגית. "אני ביקשתי ממנו שיטול את המושכות לידיו, עתיד מדינת ישראל תלוי בזה לא פחות ואני לא מגזימה גרם".

השרה סטרוק הוסיפה כי בעקבות הדיון שהיה ביוני 23 הוקם צוות מנכ"לים שתפקידו היה לייצר הנחות בקרקע, בשונה ממה שהיה עד עכשיו. "היה צוות שעבד חודשים אבל זה לא היה קל כי יש גורמים שרואים בהתיישבות הכפרית מטרד".

"עכשיו המצוקה של ההתיישבות הכפרית באיזורים האלה היא נוראה, זה רגע לפני קמילה, אני אמרתי לראש הממשלה באותה ישיבה בחודש יוני 2023 שזה כמו נמק, זה עוד שניה נושר ולא קיים יותר".

הנחה של 90% בקרקע למילואימניקים

שרת ההתיישבות והמשימות הלאומיות אף פירטה את הישגיה של צוות המנכ"לים שהוקם: "בספטמבר 2023, התקבלה החלטה במועצת רמ"י והיא עשתה כמה דברים: 1. העלנו את תקרת ההנחה מ-450 אלף ש"ח ל-900 אלף ש"ח. זאת אומרת במקום שיכילו לך את ההנחה רק על ה450 אלף הראשון מכילים לך על ה900 הראשונים. אם נגיד המחיר של המגרש הוא 1.1 מיליון אז בסוף רק על 200 אלף ש"ח, אבל נגיד ככה שאם אתה גם חייל מילואים וגם גר באיזור עדיפות א' אז אתה מגיע להנחות יפות מאוד.

לדברי סטרוק, ההחלטה השנייה שהתקבלה במועצת רמ"י העמיקה עוד יותר את הסבסוד לחיילי מילואים. "זה מגיע עד 90 אחוז אם אתה גר באיזור עדיפות א' וגם מחוסר דיור. זה דבר שלא היה מעולם. זה הישג חשוב. זה החלטה שהיא בתוקף".

סטרוק הוסיפה כי בישיבת הממשלה שהתקיימה בפברואר, דנו בתוכנית מחיר מטרה. "שר האוצר ואני הצענו תוך כדי הישיבה לשנות את ההגדרה של חייל מילואים פעיל ביחס למחיר מטרה. הצענו שם שבמקום ההגדרה שהייתה נהוגה עד אז שצריך לצבור 6 שנות מילואים יהיה הגדרה שכל מי ששירת במלחמת 'חרבות ברזל' מעל 45 יום".

השרה חשפה כי בישיבה היו צעקות של היועץ המשפטי. "שכנענו אותם שבזמן מלחמה זה ראוי. זה מכניס פול ענק לתוך ההטבה הזאת. ואז אני הכנסתי גם את המגזר הכפרי".

כדי לצפות בסרטון זה, אנא הפעל JavaScript , ושקול לשדרג לדפדפן שתומך ב HTML5 video .

השרה סטרוק על המחלוקת מול רמ"י: תיפתר בקרוב

בנוגע לחוק ועדות קבלה אמרה סטרוק כי נוצרה מחלוקת קשה עם רמ"י על אופן מימושו.

"הם המציאו נוהל שבעצם בעיני די מאיים על החוק כי בעצם הוא מבטל באופן מהותי את השיטה. מה קורה כתוצאה מהמחלוקת? הם עצרו את השיווקים כי אין נוהל מוסכם. עכשיו אם הם עצרו את השיווקים זה לבד יוצר לך אפקט של היצע וביקוש וזה גורם לעליית מחירי הקרקע וגם ההנחות נעצרו".

"עשינו ישיבה עם רוה"מ בספטמבר האחרון, יש בגדול הסכמות, יש שם איזה נקודה שהיא לא פתורה עדיין אבל אני לא רוצה להרחיב עליה. אבל אני מאוד מקווה שבתוך זמן קצר עוצרים את האירוע, מוציאים נוהל שיווק שהוא מקובל על כולם ורצים קדימה. בנוהל הזה אנחנו ניתן לא 20 אחוז אלא 50 אחוז לחיילי מילואים. אני מקווה מאוד שננעל את זה, אנחנו בעזרת ה' נקדם את זה ונפתור את זה", סיכמה.