רווחי שיא לבנקים ברבעון השלישי, אנחנו אלה שמשלמים
הבנקים מפרסמים את הדו"חות של הרבעון השלישי לשנת 2024, הגבוהים בכל הזמנים. למה? בעיקר מהריבית הגבוה ומהעמלות המוגזמות. כלומר מחשבונות הבנק שלנו
במהלך הימים האחרונים פרסמו הבנקים את הדו"חות של הרבעון השלישי לשנת 2024, הרווחים שדווחו הם מהגבוהים בכל הזמנים ונובעים בעיקר מהריבית הגבוה ומהעמלות המוגזמות.
כך למשל בנק הפועלים הציג נתוני שיא של 1.9 מיליארד ש"ח רווח (11% יותר מרבעון זה בשנה שעברה), בנק דיסקונט עם רווח של 1.14 מיליארד ש"ח (7% יותר מרבעון זה בשנה שעברה), רווח של 2.3 מיליארד לבנק הגדול ביותר בנק לאומי (29.6% יותר מרבעון זה בשנה שעברה).
הרווחים האלה הם מעל לכל תחזית שנתית ומעל לכל הציפיות של הבנקים הגדולים, והם באים ישירות מהכיס שלנו, הבנקים מתפרנסים מכמה אפיקים מרכזיים, הראשון והמשמעותי ביותר הוא הריביות שאנחנו משלמים על המשכנתאות ועל ההלוואות שלנו, השני והמשמעותי פחות הוא על העמלות היקרות שאנחנו משלמים גם בחשבונות העובר ושב וגם בחשבונות המסחר שלנו, השלישי הוא ניהול השקעות של לקוחות והרביעי הוא חשבונות המסחר של הבנק עצמו, ישנם כמובן עוד מקורות לייצר רווח אך הם די שוליים.
מה נשתנה בשנה הזאת משאר השנים?
שנת מלחמה, הרבה עסקים ואנשים נפגעו כלכלית מהמלחמה תוסיפו לזה עליות מחירים בכמעט כל מוצרי הצריכה הבסיסים והנה לנו אוכלוסייה לא קטנה שנמצא במינוס בחשבונות העובר ושב שלהם, על פי נתונים של סקר שערכה "האגודה הישראלית לכלכלה" כ-40% מחשבונות הבנק בישראל נמצאים במינוס, המינוס הזה עולה לכם המון כסף.
נפשט באמצעות דוגמה, אם נניח את במינוס של 10,000 ש"ח אז לא מספיק שתביאו 10,000 ש"ח ותסגרו את המינוס אלא על כל יום שהחשבון יהיה במינוס תחויבו בריבית, הריבית במינוס היא כמעט מופקרת לחלוטין ומזכירה לנו יותר ריבית של שוק אפור, כך שאם תהיו במשך חודש אחד במינוס של 10,000 ש"ח תצטרכו לשלם לבנק לאחר חודש כ-10,200 ש"ח, תחשבו מה קורה אם אתה בכל חודש במינוס אתם נכנסים לגלגל שאתם רק מגדילים בו את המינוס, ומי שם כדי להנות ממנו – הבנק.
השערורייה נמשכת בכך שאותו בנק יכול לזהות את ההזדמנות ולהציע לכם הלוואה כדי לסגור את המינוס המדובר, ואתם שנמצאים בתקופה קצת קשה כנראה תסכימו לכך והנה לכם מנגנון משומן שדואג לכך שבכל מצב שוק הוא ימשיך להרוויח על חשבוננו.
בנוסף לכך, שוק ההון האמריקאי וגם הישראלי עשה ביצועים די טובים ברבעון האחרון, וכמו שהזכרנו הבנקים מרוויחים גם ממסחר וגם מעמלות מסחר מה שמגדיל את הרווחים שלהם שוב על חשבוננו.
מה אתם יכולים לעשות?
אתם לא אשמים, בבית ספר למדתם אנגלית וחשבון, באוניברסיטה חינוך, מחשבים ופסיכולוגיה אבל אף אחד לא לימד אתכם חינוך פיננסי ובכל זאת אתם חייבים ללמוד להסתדר ולחיות בכבוד ללא פחדים וקשיים כלכליים. האחריות שלכם היא לבדוק את התנאים שלכם בבנק, עמלות עובר ושב, איך שום סיבה שתשלמו אותם תרימו טלפון לבנקאי ואם הוא לא מבטל לכם אותם פשוט תעברו לבנק אחר.
ריבית על המינוס ועל ההלוואות, תתקשרו לבנק ותבקשו להוזיל ריביות על המינוס אם ההלוואות יקרות תוכלו להתמקח גם על זה ואם אתם עדיין לא מרוצים תעברו בנק. אין כל סיבה לחשוש או להתעצל, אתם הרווח של הבנקים בלעדיכם הם לא שווים כלום.
כשמגיע מגיע
שר האוצר בצלאל סמוטריץ' הבין כבר לפני מספר חודשים את הרווח שנוצר לבנקים בזכות הריבית הגבוה של בנק ישראל, והחליט שאם הבנקים מרוויחים בזכות החלטות המדינה לא הגיוני שישמרו את כל הרווח לעצמם, לכן לשנת 2024 -2025 הוטל על הבנקים מס דו שנתי מיוחד, שמעלה את המיסוי עליהם מ-17% ל-26%, דבר שאמור להכניס לקופת המדינה 2.8 מיליארד ש"ח בשנתיים.
יש שיגידו שזה מעט מדי או מאוחר מדי, אך מהלך נועז כזה שכמובן זכה לגינוי מצד הבנקים הוא בהחלט מבורך.
מצאת טעות בכתבה? התוכן בכתבה מפר זכויות יוצרים שבבעלותך? נתקלת בפרסומת לא ראויה? דווח/י לנו