30 שנה לפטירתו של שלמה קרליבך: 10 דברים שלא ידעתם
היום מציינים בעולם המוזיקה היהודי 30 שנה לפטירתו של "הרבי המזמר" - שלמה קרליבך. המוזיקאי שהותיר אחריו מורשת מפוארת, הפך בשנות פעילותו למנהיג רוחני של מאות חסידים
30 שנה לפטירתו של "הרבי המזמר "- שלמה קרליבך, מי שהפך ברבות השנים למורם הרוחני של מאות חסידים, מבשר ומייסד ז'אנר מוזיקלי ייחודי, מגדולי הזמרים החסידיים של המאה ה-20.
לרגל ציון 3 עשורים ללכתו של מי שהותיר אחריו מורשת חיה ובועטת, אספנו לפניכם עשר עובדות שאולי לא ידעתם.
1. התחיל כמוזיקאי חילוני
הוא לא התחיל כזמר דתי. לפני שקרליבך הפך לדמות מופת בעולם המוזיקה היהודית, הוא החל את דרכו כאמן במוזיקה החילונית. בתחילת הדרך, הוא עבד עם מוזיקאים גדולים בניו יורק, ואף הלחין מוזיקה למחזות זמר ותוכניות טלוויזיה.
2.נון-קונפורמיסט שקיים קשרים עם הזרמים המרכזיים
היה לו קשר עם כל העולם – גם עם חצרות חסידיות, למרות שסגנונו היה נון-קונפורמיסטי. קרליבך פיתח קשרים הדוקים עם חסידויות שונות, במיוחד עם חב"ד, והיה שותף פעיל בנוגע לפיתוחם של סדרי תפילה שניהם מתודיים ואותנטיים.
3. לא הכיר בעצמו כמנהיג
קרליבך לא אהב את מוסד הישיבות המסודרות, והעדיף ללמד את תלמידיו בקבוצות קטנות ובאופן אינטימי. במהלך השנים הוא ביקר אלפי מקומות – לפעמים עם קבוצה קטנה, ולעיתים לבד – תוך שהוא פורץ גבולות גיאוגרפיים ותרבותיים
4. לקח השראה מתרבויות שונות
היו לו קשרים הדוקים עם עולם החסידות, אבל גם עם תרבויות אחרות. קרליבך לא רק היה קשור לעולם החסידות, אלא היה גם פתוח לתרבויות אחרות. הוא אהב לשלב במוזיקה שלו אלמנטים ממוזיקה אפריקאית, אמריקאית ולטינית, והיו לו קשרים עם אמנים ויוצרים מהתרבות הפופולרית.
5. כתב מאות שירים למגירה
היו לו הרבה שירים שלא הוקלטו. כתב מאות שירים, אבל לא כל אחד מהם. זכה לחשיפה. חלקם נשארו בתור שירים ששמעו רק סטודנטים והקרובים לו ביותר. עם השנים, חלקם נחשפו והפכו לפנינים נדירות.
6. מייסד ז'אנר שירי נשמה במוזיקה
הוא היה הראשון ששילבו את הז'אנר של "שירי נשמה" במוזיקה היהודית. קרליבך שינה את התפילה בבתי הכנסת. השירים שהוא הלחין והביצועים המרגשים שלו הפכו למעין חוויה רוחנית שמחת בין הניגון היהודי למסרים של אהבה ושלום.
7. תלמיד קרוב של הרב קוק
היה לו קשר אישי עם הרב קוק. קרליבך פיתח קשרים עם רבים מהדמויות הדתיות של זמנו, וביניהן גם עם הרב צבי יהודה קוק, שהיה אחד מהמנהיגים הרוחניים של הציונות הדתית. הם היו משוחחים רבות על חשיבות המוזיקה ברוחניות היהודית.
8. ייסד את "המעגלים"
הוא פיתח את "המעגלים" – חוויה חיה של תפילה. שלמה קרליבך היה בין הראשונים להקים "מעגלים" – תפילות חיות ומאוד אינטימיות שבהן כולם שותפים פעילים. המעגלים הפכו למציאות עולמית, ומנגד, הפכה את המוזיקה שלו לסמל של שמחה ואפשרויות.
9. דובר 5 שפות
היה דובר חמש שפות. שלמה קרליבך דיבר והבין חמש שפות: עברית, אנגלית, גרמנית, יידיש וצרפתית. שליטתו בשפות רבות עזרה לו להתחבר מכל התרבויות, והוא השתמש כדי לקדם את המסר שלו.
10. ראה במוזיקה ערך רוחני ולא אמצעי לפרנסה
הזניח את העניין הכלכלי לטובת המוזיקה. שלמה קרליבך לא ראה את הקריירה המוזיקלית שלו כאמצעי פרנסה. הוא היה צורך הרבה רוחנית, ולעיתים לא קיבל תשלום עבור הופעותיו. המוזיקה הייתה עבורו כלי להעביר את מסר האהבה והשלום, ולא עסק רווחי.
לסיכום שלמה קרליבך לא היה רק זמר – הוא היה מורה דרך רוחני, פורץ דרך, ומי שידע לשלב בין העולמות: הדתי, המוזיקלי והאנושי. במשך 30 השנים האחרונות, הוא הותיר אחריו מורשת מוזיקלית מפוארת שהפכה אותו לאגדה בז'אנר המוזיקה החסידית.
מצאת טעות בכתבה? התוכן בכתבה מפר זכויות יוצרים שבבעלותך? נתקלת בפרסומת לא ראויה? דווח/י לנו