לא לשכוח | מהערב: 'ברך עלינו'; ומה הדין למי ששכח? - סרוגים

לא לשכוח | מהערב: 'ברך עלינו'; ומה הדין למי ששכח?

מהערב ליל ז' בחשוון מתחילים לשאול גשמים ולומר 'ברך עלינו' 'ותן טל ומטר' בברכת השנים בתפילת שמונה עשרה. מה עושה מי ששכח לומר ותן טל ומטר? הרב חננאל זייני מסכם

חדשות סרוגים
לא לשכוח | מהערב: 'ברך עלינו'; ומה הדין למי ששכח?
  (צילום: שאטרסטוק)

בקשת גשמים – ותן טל ומטר

א. בברכת השנים, יש לומר בימות הגשמים "ותן טל ומטר" והספרדים אומרים 'ברך עלינו'. וימות הגשמים לענין זה, הם מז' בחשוון עד י"ד בניסן [כולל ימים אלו].

ב. זמנים אלו הם בארץ ישראל. אך בחו"ל, מבקשים את הגשמים לאחר שיעברו שישים יום מתקופת תשרי, כלומר מה-5 בדצמבר למניינם.

נוסח הברכה

מנהג אשכנזים

בָּרֵךְ עָלֵינוּ יי אֱלֹהֵינוּ אֶת הַשָּׁנָה הַזֹּאת וְאֶת כָּל מִינֵי תְבוּאָתָהּ לְטוֹבָה. וְתֵן טַל וּמָטָר לִבְרָכָה עַל פְּנֵי הָאֲדָמָה וְשַׂבְּעֵנוּ מִטּוּבָהּ. וּבָרֵךְ שְׁנָתֵנוּ כַּשָּׁנִים הַטּוֹבוֹת לִבְרָכָה. כִּי אֵל טוֹב וּמֵטִיב אָתָּה. וּמְבָרֵךְ הַשָּׁנִים. בָּרוּךְ אַתָּה יי מְבָרֵךְ הַשָּׁנִים.

מנהג הספרדים

בָּרֵךְ עָלֵינוּ יי אֶת הַשָּׁנָה הַזֹּאת. וְאֶת כָּל מִינֵי תְבוּאָתָהּ לְטוֹבָה. וְתֵן טַל וּמָטָר לִבְרָכָה עַל כָּל פְּנֵי הָאֲדָמָה. וְרַוֵּה פְּנֵי תֵבֵל וְשַׂבַּע אֶת הָעוֹלָם כֻּלּוֹ מִטּוּבָךְ. וּמַלֵּא יָדֵינוּ מִבִּרְכוֹתֶיךָ וּמֵעֹשֶׁר מַתְּנוֹת יָדֶיךָ. שָׁמְרָה וְהַצִּילָה שָׁנָה זוֹ מִכָּל דָּבָר רָע. וּמִכָּל מִינֵי מַשְׁחִית וּמִכָּל מִינֵי פּוּרְעָנוּת. וַעֲשֵׂה לָהּ תִּקְוָה טוֹבָה וְאַחֲרִית שָׁלוֹם. חוּס וְרַחֵם עָלֶיהָ וְעַל כָּל תְּבוּאָתָהּ וּפֵירוֹתֶיהָ. וּבָרְכָהּ בְּגִשְׁמֵי רָצוֹן בְּרָכָה וּנְדָבָה. וּתְהִי אַחֲרִיתָהּ חַיִּים וְשָׂבָע וְשָׁלוֹם. כַּשָּׁנִים הַטּוֹבוֹת לִבְרָכָה. כִּי אֵל טוֹב וּמֵטִיב אַתָּה וּמְבָרֵךְ הַשָּׁנִים. בָּרוּךְ אַתָּה יי מְבָרֵךְ הַשָּׁנִים.

שכח ולא אמר

ג. אדם שבתפילתו בחורף אמר את הנוסח של הקיץ – אם נזכר לפני "שומע תפילה" מבקש "ותן טל ומטר" ב"שומע תפילה". ואם סיים ברכה זו – כל עוד לא אמר "יהיו לרצון וגו'" (השני) בסוף התפילה, חוזר לברכת "שומע תפילה". ואם אמר "יהיו לרצון" – חוזר לתחילת התפילה.

ד. אדם שהתפלל ואינו יודע אם אמר את הדבר הנכון, אם עברו 30 יום מז' בחשוון או מיום הראשון של פסח, ודאי אמר את הדבר הנכון, ואם לא עברו 30 יום – סביר להניח שטעה, וינהג על פי זה.

ה. מקומות שצריכים גשם באופן נקודתי, בזמנים שאינם ימות הגשמים, מבקשים את המטר בברכת "שומע תפילה", ולא בברכת השנים.

ו. נחלקו חכמי ישראל, לגבי מקומות בהם כל הארץ צריכה גשמים בקיץ (חצי הכדור הדרומי), ורוב עם ישראל נהג בעניין זה ע"פ השו"ע, לבקש את הגשמים כמו בחצי הכדור הצפוני. ואעפ"כ אדם שטעה, ובקש גשם בחורף של הכדור הדרומי, אינו חייב לחזור.

ט. אם ח"ו ישנה עצירת גשמים, יש להוסיף את התפילה המיוחדת לעצירת גשמים בברכת השנים. ואין להוסיף תפילה זו ב"שומע תפילה" אלא רק כאשר עצירת הגשמים היא באיזור קטן, אבל בעצירת גשמים בארץ גדולה – יש להוסיף תפילה זו בברכת השנים. ומפני זה נהגו הספרדים להוסיף תפילה זו באופן קבוע בברכת השנים.

מצאת טעות בכתבה? התוכן בכתבה מפר זכויות יוצרים שבבעלותך? נתקלת בפרסומת לא ראויה? דווח/י לנו
תגובה חדשה * אין לשלוח תגובות הכוללות מידע אסור, לרבות דברי הסתה, דיבה ולשון הרע. נפגעת מתגובה? דווח לנו