מרכזי שדה ויער לכולם: פעילות חינוכית, ציונות, שדאות ולינה
מרכזי השדה והיער של קק"ל מארחים קבוצות רבות ומגוונות שמגיעות אליהן מכל רחבי הארץ מידי יום. המרכזים מעניקים להם מרחב ירוק ופתוח ללינה וללמידה חינוכית, ערכית וציונית. המבקרים נהנים מפעילות של מחנאות והדרכות המעניקות סל ערכים של ציונות ואהבת הארץ. אחרי השבעה באוקטובר נרתמו בקק"ל גם באמצעות מרכזי השדה לקלוט מפונים ולסייע להם להתאושש מהטראומה שחוו
מרכזי השדה והיער של קק"ל שוכנים בלב יערות מוריקים ובין גבעות פורחים ומזמנים למבקר בהם חוויה חינוכית, המשלבת ערכים סביבתיים לצד ציונות ואהבת הארץ. המרכזים מאפשרים חווית לינה בשילוב של הדרכה מקצועית, ערכית וחינוכית. ישנם חמישה מרכזי שדה ויער שפעילים כיום: לביא וציפורי שבצפון, שוני – למרגלות הכרמל, נס הרים שבהרי ירושלים ויתיר שבדרום.
בין עצי היער פזורים אוהלים רחבי ידיים, שטחי גיחה ובקתות מעץ. הבקתות מאובזרות ובהן מקלחת, מקרר, שירותים, מזגן ועוד. המרכזים מגודרים ומאובטחים, הוכשרו בהם שטחי גיחה המתאימים ללינת שטח ולפעילות מחנאית, כיתות לימוד פתוחות וסגורות, מתקני ספורט ונופש ופינות ישיבה בצל עצי היער המאפשרים לימוד חווייתי לצד פעילות בשטח.
בית לפעילות חינוכית בנושאי ציונות וסביבה
סימון אלבז, מנהל אגף מרכזי שדה ומרכזי המבקרים בחטיבה לחינוך ולקהילה של קק"ל, מציין כי "עיקר האוכלוסייה שאנו עובדים איתה היא מהחינוך הפורמלי; כלומר מבתי ספר למשל, וכן מהחינוך הבלתי פורמלי; מכינות קדם צבאיות, תנועות וארגוני נוער. יש לנו מספר אפשרויות אירוח, ישנן בקתות יער, אוהלי אברהם ולינת שטח. בנוסף ישנן כיתות לימוד וחדרי כינוס למפגשים חינוכיים, השתלמויות, הפעלות עם מדריכי קק"ל וכדומה". מבחינתו מרכזי השדה מהווים בית לפעילות חינוכית בנושאי אהבת הארץ, ציונות, חשיבות השמירה על הסביבה וקיימות".
אלבז מתאר את ההשקעה הרבה עליה הוחלט בהנהלת קק"ל בפיתוח ושדרוג מרכזי השדה ברמה ארצית; "כדי למקסם את התועלת של מרכזי השדה. לכל מרכז שדה יש את האופי שלו ואת הייחודיות שלו בלב היער, אך יחד עם זאת, אנו מנסים לדבר בשפה אחידה בכל המרכזים ולהעניק את השירות הטוב ביותר למבקרים".
גם המגזר החרדי נהנה בשנים האחרונות מהמרכזים. "לשמחתי גם המגזר החרדי גילה את הפוטנציאל במרכזי השדה ומשנה לשנה מספר המבקרים הולך וגדל. קבוצות מגיעות ללינה ולפעילות של מחנאות ושדאות. כל קבוצה מקבלת מאתנו יחידת תוכן קק"לית בליווי מדריך מקצועי, שמעמיקה את הקשר של המטיילים למקום, לארצם וכן את היכרותם עם שלל התחומים בהם פועלת קק"ל", מציין אלבז.
מובילים ערכים חינוכיים משותפים עם של"ח
יובל לוגסי, מנהל תחום של"ח במחוז דרום – משרד החינוך, מתאר את שיתוף הפעולה הפורה שיש לו לאורך השנים עם מרכזי השדה של קק"ל. "במסגרת הפעילות השוטפת של"ח לוקחים את התלמידים לימי סיור במרכזי השדה והיער של קק"ל הנמצאים במרחב הגיאוגרפי שלנו, כגון יתיר. יש פעמים שהתלמידים מגיעים גם ללינה במקומות מרוחקים כמו מקורות הירקון או נס הרים ומקיימים שם פעילות שדאות, בישולי שדה ולינת שטח. בנוסף הם מקבלים הדרכה מקצועית ממדריכי קק"ל שמלווים אותם."
לוגסי מוסיף כי לאחרונה הכינו בשיתוף משרד החינוך וקק"ל ערכת הדרכה שכל מורה לשל"ח קיבל העוסקת בנושאים של סביבה, טבע, בעלי חיים, שמורות טבע וכדומה. "כמו כן בקיץ אנו עובדים יחד בקורסי משצ"ים למנהיגות צעירה ומקיימים פעילות יחד עם קק"ל בנושאי חשיבות השמירה על הסביבה, טבע ומחנאות".
בשבח מרכזי השדה ציין לוגסי כי "הדבר הטוב ביותר שאני יכול לומר על מרכזי השדה היא העובדה שהם תפוסים שנה מראש וניתן לשריין מועדים קבועים שחשובים. לנו כאנשי של"ח – המרכזים מתאימים כמו כפפה ליד. יש הדרכות על ביטחון ובטיחות שמסבירים לתלמידים טוב מאתנו על פעילות קק"ל בארץ ובחו"ל. הם מלמדים על אהבת המולדת והכרת הארץ וניתן מענה מצוין לכל הדברים שצריך. אם זה בבישולי שדה – יש כיריים, מתקנים, סירים, ואם זה בבנייה מחנאית. אנחנו עובדים כבר שנים ביחד, מדובר בצוות מעולה שאפשר להוביל ולהטמיע יחד אתו תהליכים חינוכיים מצוינים", הוא מתאר.
אירוח מפונים וסיוע במאמץ המלחמתי
שמחה גרופר, מנהלת מרכז שדה ויער לביא שבצפון, הבינה בשבעה באוקטובר כי מרכז שדה ויער לביא נקרא לדגל. "כבר באותו יום קיבלתי טלפון ממנהל האגף לפתוח את מרכז השדה שהוא בעל מרחבים מוגנים. במוצ"ש כבר התחילו להגיע המפונים, תחילה מהדרום – שדרות, נתיבות ואופקים ומאוחר יותר מקריית שמונה. בנוסף התארחו אצלנו 250 חיילים ומילואימניקים מהנדסה קרבית, ונוצרה אצלנו קהילה תומכת של ממש".
אל מרכז השדה הגיעו 18 משפחות, עם ציוד מינימלי ביותר. מרכז השדה העניק להם ארוחות, משחקים, ביגוד, פעילויות חינוכיות עם מדריכי קק"ל ומעל לכל – אווירה של בית חם.
גרופר מתארת את הפעילויות השונות: "המשפחות הגיעו אלינו מבוהלות מאד, הם לא יצאו אפילו לקנות לעצמן אוכל, הבנתי שקרה פה אירוע בסדר גודל אחר והתחלנו לספק להם שלוש ארוחות ביום, מתנדבים שהגיעו לשמח אותם במטעמים מפנקים ובעוד שלל פעילויות הפגה מהנות. מדריכי קק"ל העבירו פעילויות של הניידת החינוכית ועוד. כמובן שאני וצוות המרכז ישר נרתמנו למשימה, באהבה גדולה".
גרופר מתארת כיצד היער והשטח הירוק העניק למפונים ביטחון רב: "זה היה מדהים לראות כיצד העצים, הירוק והטבע הביא לריפוי שלהם, וכן לצהלות הילדים שאט אט חזרו". היא מוסיפה לספר על מעגלי החיים שנוצרו במרכז במהלך התקופה. "היו אצלנו שתי לידות מרגשות במהלך האירוח של המפונים, דאגנו לכל הציוד ליולדת, סלקל בגדים וכל מה שצריך. הייתה אצלנו גם חתונת חיילים בליווי הופעה מרגשת של הזמר המוכר רגב הוד, המשפחה המצומצמת הגיעה וכל שאר האורחים היו המשפחות מהמרכז שעשו להם שמחה גדולה. לצערנו הייתה אצלנו גם שבעה והגיעו לנחם מכל הארץ".
בחג החנוכה צוות המרכז ניסה להכניס למפונים שהתארחו במרכז השדה הרבה אור. "הבאנו חנוכייה ענקית ומרשימה ומידי יום הדלקנו את הנרות בליווי שירים, מטעמים ואווירה טובה. בהמשך רכשנו ציוד רב שיותאם למשפחות; ריהוט גינה, מכונות כביסה, שמיכות לתינוקות. למעשה כל הצרכים של מרכז השדה השתנו והתאמנו את עצמנו למצב החדש שנוצר".
גרופר לא זוכרת במהלך 18 שנותיה כמנהלת מרכז השדה תקופה מאתגרת שכזו. "נוצרה פה קהילה חמה שבשילוב הדשא והמרחבים של המרכז הצליחה לקבל מאיתנו ריפוי לטראומה של השבעה באוקטובר", היא מסכמת.
שני לבסה משדרות, התארחה במרכז שדה ויער לביא וסיפרה: "אנחנו חיים המון שנים במצב הזה, אבל הפעם המציאות הייתה עוד יותר קשה. המחבלים ממש נכנסו והרגו אנשים. עכשיו שאנחנו פה בצפון אנחנו מרגישים יותר בטוחים ורגועים. כמובן שאני רוצה להגיד תודה לקק"ל שמארחים אותנו פה, זה לא דבר מובן מאליו. אני מקווה שנמשיך להיות מאוחדים וננצח במלחמה הזאת".
מרבית מרכזי השדה והיער של קק"ל מתחילים לחזור לשגרה של אירוח תלמידים וקבוצות שונות, ביניהן גם קבוצות של בעלי צרכי מיוחדים, עולים חדשים, חניכי מכינות, תנועות נוער ועוד.
בימים אלה קק"ל מגייסת מועמדות לשנתיים שירות לאומי בהדרכת טיולים ומיזמים חינוכיים לקבוצות מגוונות. פרטים נוספים בקישור שלהלן:
בנוסף למרכזי השדה והיער של קק"ל ישנם שני מרכזי מבקרים הפתוחים לקהל הרחב – האחד מרכז מבקרים אילנות השוכן בשרון והשני בסמוך לבאר שבע, מצפה בית אשל.
למידע אודות מרכזי המבקרים – הכנסו לאתר קק"ל:
https://www.kkl.org.il/old_projects2017_illanot_visitors_cente/
https://www/.kkl.org.il/parks_and_forests/beit-eshel/
למידע על כל אחד מחמשת מרכזי השדה והיער – לחצו כאן
מצאת טעות בכתבה? התוכן בכתבה מפר זכויות יוצרים שבבעלותך? נתקלת בפרסומת לא ראויה? דווח/י לנו