היום: בית הדין הפלילי בהאג ישמע את התיק נגד ישראל
בית הדין הפלילי בהאג ישמע היום את תביעת דרום אפריקה נגד ישראל בטענה ל"רצח עם" בתושבי עזה, איך זה יתנהל ומה חושבים בקהילה הבין לאומית
היום (ה') יפתחו הדיון בבית הדין הפלילי הבין לאומי כנגד ישראל, בית הדין יפתח את ההליכים בשמיעת התביעה של דרום אפריקה כנגד ישראל, אשר טוענת כי ישראל מבצעת "רצח עם" כנגד הפלסטינים ברצועת עזה.
דלתות בית הדין יפתחו בשעה 10:00 בבוקר שעון הולנד, או 11:00 בבוקר בשעון ישראל. צפויים להתקיים במסגרת ההליך הראשוני שני דיונים שיתרחשו היום ומחר באותם השעות, הדיונים יועברו בשידור חי על פי החלטת בית הדין ויארכו כשלוש שעות כל אחד.
הדיון שמתקיים היום עוסק כאופן בלעדי בתביעתה של דרום אפריקה כנגד ישראל, ויורכב כולו מטענות התובע מטעם דרום אפריקה. ביניהן הצגת גיבויים וראיות המתיישרות לדעת דרום אפריקה עם תביעתה כי ישראל מבצעת רצח עם, אשר על פי מסמכי התביעה מתבססים בעיקרם על ביטויים של גורמים ישראלים וטענות של ארגונים וגופים פרו-פלסטיניים באופן מובהק, בין היתר צפויה להיות מוצגת גם לבית המשפט העצומה עליה חתומים גורמי שמאל קיצוני בישראל כמו חבר הכנסת עופר כסיף אשר תומכים בטענות הדרום אפריקאיות.
הדיון מחר (ו') מתוכנן להתרחש באותן שעות וגם הוא מתוכנן להיות משודר בשידור חי, הדיון הזה יעסוק כולו בהגנה הישראלית שתוצג על ידי הצוות המשפטי מטעם ישראל. על פי מספר דיווחים ההגנה הישראלית צפויה לתת משקל רב לאכזריות הפשעים שבוצעו בשבעה באוקטובר וההרג המאסיבי שגרמו ארגוני הטרור מהרצועה ביום אחד בלבד, לתיאורי הזוועות והפשעים נגד האנושות אשר בוצעו במהלך אותו יום ולטעון כי התגובה לכך דורשת את השמדת חמאס ועל כן מדובר בתגובה פרופורציונאלית, מעבר לכך נושא החטופים והשבויים שממשיכים להיות מוחזקים בתוך הרצועה גם יועלו בדיון כאלמנט משמעותי הדוחק את ישראל להמשיך בפעולה צבאית עצימה ברצועה.
הדיונים בבית הדין הפלילי הבין לאומי לוקחים לרוב שנים ארוכות, ולא צפויה להתקבל פסיקה בנושא חפות או אשמה בעתיד הנראה לעין, החשש המתהווה בישראל הוא בקשר לאלמנט נוסף שהכניסה דרום אפריקה אל התביעה, בו היא מבקשת "סעד חירום" מבית הדין, בבקשה שגם ללא הרשעה ייתן הוראה להפסקה מיידית של הלחימה, אך צווים כאלה נדירים בהחלט וניתנים לאכיפה רק על ידי מועצת הביטחון של האו"ם.
ההאשמה אשר דרום אפריקה מטיחה בישראל היא החמורה ביותר בדין הפלילי הבין לאומי, האשמה של רצח עם היא כבדת משקל ולכן גם הקשה ביותר להוכיח. רבים בקהילה הבין לאומית מטילים ספק רב האם הציטוטים הדרום אפריקאים של אמירות חולפות מגורמי ממשל ישראלים יכולים לספק ראיות כל שהן באשמה כזו, ומטילים ספק רב באפשרות שבית הדין ייתן צו חירום אשר ינסה לכבול את ישראל להפסקת אש, ומטילים ספק על אחת כמה וכמה אם יספיקו כלל לדיונים ארוכי טווח באפשרות של הרשעה באשמת רצח עם.
מצאת טעות בכתבה? התוכן בכתבה מפר זכויות יוצרים שבבעלותך? נתקלת בפרסומת לא ראויה? דווח/י לנו