מהי פסקת ההתגברות ומה יקרה כשהיא תעבור? | שאלות ותשובות - סרוגים

מהי פסקת ההתגברות ומה יקרה כשהיא תעבור? | שאלות ותשובות

כולם מדברים על "פסקת ההתגברות" שעשויה להיות אלמנט משמעותי בממשלה החדשה, אבל מה היא נועדה לעשות ולמה צריך אותה? מה יקרה כשהיא תעבור ומה הסיבות של התומכים והמתנגדים לה? התשובות

<a href='/נבחרת-סרוגים/?authorName=אברהם-בלוך'>אברהם בלוך</a>
מהי פסקת ההתגברות ומה יקרה כשהיא תעבור?| הסבר
  צילום: Marc Israel Sellem/POOL

לפני שעונים על השאלה מהי פסקת ההתגברות, צריך להסביר מהם חוקי היסוד. בבסיס של מערכת חוקים, צריכה להיות חוקה שמסדירה את צורת השלטון, זכויות האדם ועוד נושאים אשר מהווים קו מנחה לחקיקה הרגילה.

בישראל, בשל המחלוקות הרבות בין הצדדים, לא נקבעה חוקה בקום המדינה. פשרת הררי קבעה כי החוקה הישראלית תחוקק בפרקים שייקראו חוקי יסוד. מכיוון שהחוקה לא הושלמה מעולם, והכנסת ממשיכה להחזיק בסמכות של הרשות המכוננת ולחוקק מפעם לפעם פרקי חוקה, יש מחלוקת האם לחוקי היסוד יש מעמד "חוקתי על חוקי", כלומר מעמד של חוקה המנחה את קווי היסוד של החקיקה במדינה.

עוד באותו נושא

משפט נתניהו | התובעת הראשית יוצאת להתקפה


26

רק בשנת 1992 עברו שני חוקי יסוד שהסדירו את המעמד החוקתי של זכויות הפרט לחירות, קניין, פרטיות, חופש העיסוק ועוד. כחלק מחוקי היסוד הללו חוקקה "פסקת ההגבלה" שקבעה כי אין לפגוע בזכויות שבחוקי היסוד, אלא בהתקיים ארבעה תנאים: 1. הפגיעה נעשית בחוק; 2. החוק הולם את ערכיה של מדינת ישראל כיהודית ודמוקרטית; 3. החוק נועד לתכלית ראויה; 4. החוק מידתי והפגיעה בזכויות לא עולה על הנדרש בכדי להשיג את תכליתו של החוק.

בשנת 1995 השופט אהרן ברק כתב בפסק דין המזרחי כי לאור פסקת ההגבלה, הרי שהמחוקק נתן לבית המשפט סמכות לפסול חוקים שאינם עומדים בארבעת התנאים. העמדה הזאת של ברק נתקלה בהתנגדות של השמרנים, אך מאז ועד היום בג"ץ פסל 22 חוקים ואף נקבע כי במקרים חריגים השופטים יכולים להעביר ביקורת שיפוטית גם על תוכנם של חוקי יסוד.

נשיא בית המשפט העליון בדימוס, השופט אהרן ברק. מאז הלכת בנק המזרחי בג"ץ פסל 22 חוקים (מרים אלסטר/פלאש 90)

המהלך של ברק גרם להעברת מוקד הכוח מקצה אחד של גבעת רם בירושלים, הכנסת, אל הקצה השני – בית המשפט העליון. כעת, המילה האחרונה נמצאת בידי בית המשפט. הוא קובע האם חוק עומד בתנאי פסקת ההגבלה, ואם ייפסל במידה ולא.

אז מהי פסקת ההתגברות?

פסקת ההתגברות נועדה להחזיר את הכוח לכנסת, ולאפשר לה לחוקק מחדש חוק שבית המשפט פסל – ושהוא יהיה תקף למרות פסילתו מוקדם יותר. למעשה, נוסח מסוים של פסקת ההתגברות קיים בחוק יסוד חופש העיסוק.

על מה המחלוקת העיקרית?

הנוסח, זאת הנקודה. רבים מהמשפטנים בישראל מסכימים כי יש צורך בפסקת התגברות, אבל יש מחלוקת לגבי התנאים שיידרשו מהכנסת בכדי לחוקק חוקים שיפגעו בזכויות הפרט. האם מספיקים 61 חברי כנסת, המרכיבים כל קואליציה שהיא? האם צריך שיהיה רוב מיוחד שמראה על הסכמה נרחבת של נבחרי הציבור לפגיעה בזכויות הפרט? האם צריך שחלק מחברי הכנסת שיצביעו בעד יהיו גם מהאופוזיציה? רוב המחלוקת היום סובבת סביב השאלות האלה.

פסקת ההתגברות מעוררת את השאלה: למי נתונה המילה האחרונה בישראל? בנימין נתניהו מעל דוכן הכנסת. (צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת)

מה יקרה ברגע שפסקת ההתגברות תעבור?

עקרונית, הכנסת תוכל לחוקק מה שהיא תראה לנכון. במידה וחוק יפגע בהוראות חוקי היסוד ובית המשפט יבטל אותו, החוק יחזור לשולחן הכנסת והיא תוכל לחוקק אותו מחדש. כרגע מדובר על פסקת התגברות ברוב של 61, הרוב המינימליסטי הנדרש בכדי לקיים קואליציה. כתוצאה מכך, כל קואליציה תוכל להעביר חוקים הנוגדים את הוראות חוקי היסוד.

עם זאת, ייתכן שיחד עם פסקת ההתגברות הצפויה תהיה הגבלה כי תוקף ההתגברות יהיה לארבע שנים, כך שבכל ארבע שנים הכנסת תצטרך לתת תוקף מחודש לחוק שנפסל – או שהוא יבוטל. ההגבלה הזאת נועדה לייצר איזון בין הפגיעה בזכויות היסוד לסמכות הכנסת.

מי דורש כרגע להעביר את פסקת ההתגברות?

כרגע, כלל השותפות של הליכוד דורשות להעביר את פסקת ההתגברות כצעד ראשוני בקואליציה שתקום. גם בליכוד דיברו במהלך הבחירות על רפורמות במערכת המשפט, אבל בנאום הניצחון של נתניהו הוא 'שכח' לדבר על התחום הזה – מה שהדליק נורה אדומה אצל השותפות בגוש הימין.

נתניהו היה בטוח שאחרי ממשלת בנט ולפיד, המפלגות בגוש ירצו קודם כל להקים ממשלה אחרת, הוא ניסה להקים ממשלה בלי קווי יסוד ועם הסכמים קואליציוניים רזים ביותר, אולם המפלגות החרדיות והדתיות דרשו לדון בקווי היסוד לפני השבעת הממשלה.

בציונות הדתית ובעוצמה יהודית מעוניינים כבר שנים ארוכות לבצע רפורמות במערכת המשפט, אך הדבר נצרך גם לצורך רפורמות הכרחיות לעמדתם – כגון חקיקה מחודשת של חוק ההסדרה, חוק המסתננים ועוד. ביטול חוק הגיוס וההוראה לאפשר הכנסת חמץ בפסח לבתי חולים, היו הקש ששבר את גב הגמל מבחינת החרדים ביחס לבית המשפט העליון. בעוד דרעי עוד יכול להתגמש בעניין, הרי שביהדות התורה הכריזו נחרצות כי "בלי פסקת ההתגברות לא תקום ממשלה".

אבל לא רק במפלגות הגוש, גם בתוך הליכוד יש מי שלוחץ לחוקק את פסקת ההתגברות. בראש מחנה השמרנים הליכודי עומדים יריב לוין ואמיר אוחנה, מבכירי הליכוד.

כרגע, אם שום דבר לא ישתנה, לנתניהו אין ממשלה בלי פסקת התגברות. השותפות של נתניהו דורשות פסקת התגברות ברוב של 61. נתניהו יודע שהעברת פסקת התגברות, בוודאי בנוסח שכזה, תהווה שבירת כלים מול מערכת המשפט, ולכן הוא מנסה לרכך אותה עם הגבלת תוקף ההתגברות. ספק אם השותפות של נתניהו יסכימו למהלך הזה.

למה פסקת ההתגברות רעה (לדברי מי שמתנגד לה)?

לדברי המתנגדים לפסקת התגברות, במתכונת המוצעת, בה נדרש רוב של 61 חברי כנסת, כל קואליציה תוכל לעקוף כל פסק דין של בית המשפט העליון.

משמעות הדבר, היא ביטול היכולת של בית המשפט להגן בצורה אפקטיבית על זכויות הפרט של אזרחי ישראל. הכנסת תהפוך לכל יכולה, ללא יכולת של הרשות השופטת להגביל את כוחה של הכנסת כאשר היא פוגעת בזכויות הפרט או בזכויות המיעוט בישראל.

שופטי בג"ץ. ארכיון (צילום: חיים גולדברג)

בנוסף, לדבריהם מכיוון שחוקי היסוד מהווים פרקי חוקה, הרי שאסור לאפשר לפגוע בהוראות שלהם במספר של הקואליציה הכי צרה שניתן להקים בכנסת.

המתנגדים סבורים כי כל מחנה פוליטי צריך לחשוש מפסקת התגברות, כיוון שייעשה בה שימוש נגד מי שאינו בשלטון – וכידוע, שלטון הוא דבר מתחלף.

עוד באותו נושא

כך הכירה הכנסת בסמכות בג"ץ לפסול חוקים


20

למה פסקת ההתגברות טובה (לדברי מי שתומך בה)?

לדברי התומכים בנוסח הנוכחי של פסקת ההתגברות, יש לאפשר לעם לבחור באמצעות נציגיו את הדרך בה תתנהל המדינה. אכן הכוח יעבור לפוליטיקאים, אך אלה נבחרים מדי מערכת בחירות על ידי הציבור. במידה והפוליטיקאים יפעלו בניגוד לרצון הציבור שבחר בהם, הרי שהציבור לכאורה ישלח אותם לבית.

התומכים סוברים כי מכיוון שכוחן של רשויות החוק בדמוקרטיה נובע מכוח ההסמכה של העם, ראוי כי המילה האחרונה בדמוקרטיה תהיה של מי שנבחר על ידי העם ונהנה מחידוש אמון הציבור בו מדי מערכת בחירות.

עוד באותו נושא

"לא מדייק": המשפטן השמרן עולה להתקפה

האם פסקת ההתגברות היא "קץ הדמוקרטיה"?

על השאלה הזאת תצטרכו לענות בעצמכם. האם לאור מה שקראתם אתם מרגישים חשש שזכויותיכם ייפגעו? האם אתם רוצים לתת יותר כוח לנבחרי הציבור? מי אמור להחזיק במילה האחרונה בישראל, בית המשפט או הכנסת? כל אדם יענה על השאלות האלו בצורה אחרת. "קץ הדמוקרטיה" של אחד אינו הקץ בעיני האחר.

מצאת טעות בכתבה? התוכן בכתבה מפר זכויות יוצרים שבבעלותך? נתקלת בפרסומת לא ראויה? דווח/י לנו
תגובה חדשה * אין לשלוח תגובות הכוללות מידע אסור, לרבות דברי הסתה, דיבה ולשון הרע. נפגעת מתגובה? דווח לנו
23 תגובות - 18 דיונים מיין לפי
1
לפי פסקת ההתגברות...
בהחלט הכי טוב זנ משילות | 21-11-2022 19:37
לפי פסקת ההתגברות הממשלה יכולה בחוק לבטל את הבחירות ולשלוט לעד.
.עוד טיפש...
אבג | 21-11-2022 23:10
.עוד טיפש שמאלני שחושב שהוא יודע הכל
ובלי פסקת...
רואה חשבון | 21-11-2022 20:01
ובלי פסקת ההתגברות בגצ יכול לבטל את תוצאות הבחירות או לבטל בכלל את הבחירות ולהחליט מי יהיה ראש הממשלה ולמעשה כמה שופטי בגצ מחליטים במקום ציבור המצביעיםזה דבר שאסור שיקרה, העם הוא הריבון ולא כמה שופטים שבוחרים את החברים שלהם.
2
בני, רבין זוכר?...
רוזה אבין | 21-11-2022 19:40
בני, רבין זוכר?
3
הלוואי שהשמאל יעלה...
דמוקרטיה אמיתית היא מדינה ללא דת | 21-11-2022 20:10
הלוואי שהשמאל יעלה לשילטון ובעזרת פסקת ההתגברות יפריד את הדת מהמדינה אחת ולתמיד!!
חחח אדיוט...
אא | 22-11-2022 3:09
חחח אדיוט כל כך רע לך סע לרוסיה סין או צפון קוריאה שמה השמאל שולט שליטה מוחלטת
4
פסקת ההתגברות מכירה לראשונה בסמכותו של ביהמ"ש
יש עוד בעיה | 21-11-2022 20:21
לפסול חוקים
5
ךחעככ ...
לעג | 21-11-2022 20:40
ךחעככ
6
זה אתר דתי,...
לא ברור | 21-11-2022 21:26
זה אתר דתי, מה עושים פה בתגובות כל השמאלנים האלה?
7
פסקת ההתגברות מגיעה...
שי | 21-11-2022 22:35
פסקת ההתגברות מגיעה בצדק. לא יכול להיות שבית משפט של מושחתים מבטל חוקים, הגיע הזמן לעשות סדר, למי שלא נראה שיתמודד בכנסת וינסה לשנות את החוק, זה נקרא דמוקרטיה.
8
כבר לא סרוגים...
יותר כופרים | 21-11-2022 23:36
כבר לא סרוגים
9
נניח שפיסקת ההתבגרות...
שלום ל. | 22-11-2022 0:23
נניח שפיסקת ההתבגרות לא טובה. אבל המהפכה החוקתית של איש אחד בשם אהרון ברק כן טובה? מי בחר בו? איזה משמעות יש לבחירות אם חונטת ברק מחליטה? את המהפכה המגלומנית הזו צריך להפסיק!!! אם לא עם התגברות. אז משהו אחר. אבל להפסיק!!!!
10
חבריי מהימין, ערכים...
בני | 22-11-2022 1:01
חבריי מהימין, ערכים ליבראליים, זכויות אדם ובית משפט חזק זה לא שמאל - זה מה ששמר על דמוקרטיות בחיים. אילו היה בית משפט חזק בגרמניה ב-1933 - העולם היו היום עם עוד 20 מיליון יהודים. בית משפט אמור להגן על מיעוט מפני הרוב. דמוקרטיה זה לא רק שלטון הרוב. אחרת גם ברוסיה היום או בגרמניה הנאצית הייתה דמוקרטיה. בית המשפט היום שמרן ובעוד ארבע שנים יהיה רוב ברור לשמרנים בבגץ. כשהגלגל יתהפך בית המשפט השמרני שישקף את רוח העם לא יגן על זכויותיכם כי נטלתם את כוחו.
קשקוש מוחלט,...
ליאור | 22-11-2022 13:00
קשקוש מוחלט, בית המשפט העליון תמיד פוגע בחלשים, הוא אנטי יהודי,לכן המפלגות הדתיות מתנגדות לו.
11
כולם הבינו בגץ...
מוסטפה.ושם | 22-11-2022 3:23
כולם הבינו בגץ פושעים שמאלנים פרקליטות פושעים. מכשירי המחבלים לכנסת ישראל..ועוד
12
קץ הדמוקרטיה הוא...
במשפט האחרון טעית אין מקום לשיקול דעת | 22-11-2022 7:06
קץ הדמוקרטיה הוא 2ץ הדמוקרטיה. השאלה היא רק אם אנחנו מוכהים לחיות איתו.
13
הבעיה לא רק...
ממ | 22-11-2022 11:57
הבעיה לא רק בסמכות לביטול חוקים. כיוון שבגץ לא פוסק על פי חוק אלא על פי רמת המוסר והנטיות הפוליטיות, בהרבה מקרים יש סכנה לא רק לדמוקרטיה אלא לקיום המדינה ליהודים.
14
היא נוצרה על...
אורהב | 22-11-2022 19:50
היא נוצרה על ידי רבין.כדי להשאיר את מפלגת שס בקואליציה שיצביעו בעד הסכמי אוסלו..הידועים לשימצה...ואם תיעלם פיסקת ההתגברות... כדור הארץ...ימשיך.להסתובב... והשמש תמשיך לזרוח במזרח. ולשקוע במערב !!!!!
15
בוקר בהיר אחד
משה 67 | 23-11-2022 19:35
בואו נחשוב: אין פסקת התגברות. בגצ הוא הסמכות העליונה במדינה. בוקר בהיר אחד בגצ פוסק שצריך להעיף 10,000 איש מביתם ללא פיצוי. נניח שהכנסת מחוקקת חוק נגד הפסיקה ואז בגצ פוסל את החוק. מה אז האזרחים עושים? כלום. אין מה לעשות. הלכה הדמוקרטיה. זה מה שאתם באמת רוצים?
לא הבנת...
גירוש גוש קטיף | 21-12-2022 16:34
לא הבנת שהכנסת ובגץ שניהם לא דמוקרטיים?! אין הבדל.
16
להזכירכם, היתה הונאה...
פגיעה בזכות הפרט על גופו | 21-12-2022 16:44
להזכירכם, היתה הונאה כלל עולמית על מחלת קץ האנושות (קורונה) שלא פגעה כלל בילדים ואנשים בריאים עברו אותה בקלות כמו שפעת או אפילו כצינון. מי שממש יחפור במידע שאינו בתקשורת המיינסטרים יבין שהיתה כאן הונאה יחד עם ניסוי על בני אדם שכלל תופעות לוואי קשות מהחיסון של פייזר, שמדינת ישראל הוחתמה עליו. הסיבה היחידה שלא כפו חיסון אלא זה היה בכפייה עקיפה כמו איום על פיטורין ואי קבלת דמי אבטלה למשך 90 יום (!) למי שלא יתחסן, היא כי כרגע חוק יסוד כבוד האדם וחירותו מונע מהכנסת לחוקק חוק חיסון בכפייה. אז אם אתם לא רוצים שיעשו בכם ניסויים קליניים כמו שדר מנגלה עשה ניסויים קלינים על יהודים בשואה (חוקי נירנברג) אני ממש ממליץ להתנגד לפיסקת ההתגברות ולא לאפשר לחברי כנסת לשנות את חוק כבוד האדם וחירותו וזכויות הפרט. זה תהליך שקורה בכל העולם לקראת דיקטטורה ופאשיזם. לכן לא להסכים!!
17
אם בית המשפט העליון היה מאוזן...
עדי ירדן | 13-02-2023 8:56
כאיש ימין אינני חושש כלל מהאפשרות שכאשר השמאל יהיה בשלטון, בית המשפט לא יגן עלינו. אינני חושש מהסבה הפשוטה: הוא אף פעם לא הגן על אני ההתיישבות. אדרבה, בית המשפט חייב להרוס בתים. הוא עומד בראש הפוגעים בזכויות המיעוט וגם הרוב.
18
אז למה לא עושים חוקה?
שפרה | 16-04-2023 21:19
ואיך המדינה התנהלה עד שבית משפ6 העליון התחיל להתערב ולפסול חוקים? מה היה כבר? דיקטטורה?