אמריקה סוערת, ביידן: "מדובר בהחלטה נוראית"
מאות בני אדם הפגינו לאחר פסיקת בית המשפט העליון האמריקאי שביטלה את הזכות הפדרלית להפלה. הפגנות צפויות בהמשך השבוע. הנשיא האמריקאי: "בית המשפט העליון החליט החלטה נוראית"

ארה"ב סערה במהלך סוף השבוע בתגובה לפסיקה חסרת התקדים של בית המשפט העליון שביטלה את הזכות הפדרלית להפלה.
מאות מפגינים מחו מחוץ לבית המשפט העליון, גם כאלה התומכים בזכות להפלה, שהפגינו עם הכיתוב "גופי – זכותי" ומצד שני כאלו שמתנגדים להפלה, עם חולצות עם הכיתוב "אני שייך לדור התמיכה בחיים". מפגינים ומפגינות מכל חלקי ארה"ב הגיעו על מנת להילחם או לתמוך בפסיקה שעלולה לקבוע את עתיד המדינה לעשרות שנים קדימה. הפגנות רבות ברחבי המדינה צפויות להמשיך במהלך השבוע, ונראה שהמתח בנושא רק עולה.
ביידן זועם
נשיא ארה"ב ג'ו ביידן תקף בחריפות את ההחלטה ואמר כי "בית המשפט העליון החליט החלטה נוראית. הממשל שלי יתרכז בשאלה כיצד המדינות יאסרו הפלות והאם הם עוברים על חוקים אחרים", זאת על רקע העובדה שכעת מדינות בארה"ב שנשלטות על ידי ממשל רפובליקני, צפויות לאסור הפלות בצורה מלאה או חלקית.

ביידן: "החלטה נוראית"(צילום: שאטרסטוק)
כמו כן, הבהירו בממשל ביידן כי הם יילחמו בכל ניסיון של מדינה לחוקק חוקים שיאסרו על נשים לנסוע למדינה אחרת ולעבור שם הפלה.
אחד מפסקי הדין המפורסמים
כזכור, אתמול (שישי) ביטל בית המשפט העליון האמריקני את פסיקת "רו נגד ווייד" שניתנה ב-1973, שקבעה שחוקת ארה"ב מותירה בידי הנשים במדינה את הזכות להחליט אם לעבור הפלה במדינה. כתוצאה, הסמכות להחליט על זכויות הפלות עוברות כעת לראשי 50 המדינות – דבר שצפוי להוביל להטלת איסור גורף על הפלות במדינות השמרניות.
פסק הדין "רו נגד ווייד" של בית המשפט העליון קבע תקדים לפיו הפלה היא זכות פדרלית, ובעצם כפתה על כלל מדינות ארה"ב לאפשר הפלות. הוא נחשב כאחד מפסקי הדין המפורסמים בתולדות ארה"ב, ומאז הוא הפך למוקד למחלוקת פוליטית, משפטית ומוסרית עמוקה. במשך עשרות שנים מתנגדי ההפלות ניסו להביא לביטול הפסיקה – דבר שהתאפשר כעת בזכות המינוי של שלושה שופטים שמרנים על ידי הנשיא לשעבר דונלד טראמפ.
נושא מרכזי למחלוקת
יש להזכיר כי הפלה היא אחד הנושאים הכי מפלגים בחברה האמריקאית. על פי סקר גאלופ מהשנים 2018-2021, בערך חצי מאזרחי ארה"ב הבוגרים תומכים בזכות להפלה, וחצי מתנגדים אליה. הקו בדרך כלל מתחלק מפלגתית, כאשר מסורתית מי שמצביע למפלגה הדמוקרטית תומך בזכות להפלה, ומי שתומך במפלגה הרפובליקנית מתנגד אליה. כמו כן, מי שמגדירים את עצמם כדתיים נוטים גם להתנגד לזכות להפלה, בעוד חילונים או חסרי דת תומכים בכך.
כבר בחודש שעבר הודלפה טיוטה של פסק הדין שניתן היום, שקבעה כי "הגיע הזמן להקשיב לחוקה ולהחזיר את נושא ההפלות לנבחרי הציבור".
מצאת טעות בכתבה? התוכן בכתבה מפר זכויות יוצרים שבבעלותך? נתקלת בפרסומת לא ראויה? דווח/י לנו