כבר לא גן עדן: האתגר החדש של אביגדור ליברמן
למרות הרצון להציג חזית אחידה בקואליציה, המחלוקת האידיאולוגית בין ימין לשמאל מתחדדת דווקא בשאלה הכלכלית, שם אביגדור ליברמן נתקל בהתנגדויות של ממש דווקא מבית

שלוש השנים האחרונות היו טובות לאביגדור ליברמן, שהצליח למצב את עצמו בצומת המרכזי של הפוליטיקה הישראלית.
לאחר שהכשיל את הקמת ממשלת הימין-חרדים של נתניהו לאחר בחירות 2019, ליברמן אמנם החליף את זהות הגוש אליו הוא השתייך והיו שציפו שהוא ייאבד את הקהל הימני שלו, אך מאז מפלגת ישראל ביתנו רק התחזקה והתייצבה על 7 מנדטים.
זה אמנם רחוק מאוד מהשיא שלו (בחירות 2009 עם 15 מנדטים), אך ליברמן המשיך להוות מפלגת ציר מרכזית שהובילה בסופו של דבר לחילופי השלטון, שהביאו לממשלת בנט-לפיד.
כבר שמונה חודשים שליברמן יושב בלשכת שר האוצר. לא סתם מכנים אותו "ראש הממשלה הכלכלי", ובקואליציה שכל ראש מפלגה הוא מלך, מבחינת ליברמן התחום הזה לגמרי שלו.
אבל לאט לאט מתגלה כי קו המחלוקת בקואליציה לא נע רק סביב השאלה המדינית, אלא לא פחות מכך – על הציר שבין ימין ושמאל הכלכלי.
למרות שתקציב המדינה אושר מזמן, הסוגיות הכלכליות והתקציביות לא נגמרו ועם התפרצות גל האומיקרון, ששב ופגע במשק הישראלי, המחלוקות סביב טיפול במשבר מאיימים על שלמות הממשלה.
למרות הכוונה של ליברמן לדבוק במדיניות יותר מצומצמת בכל הנוגע לתמיכה בבעלי העסקים ובעצמאיים, הקולות מתוך הקואליציה יקשו עליו להמשיך כפי שתכנן.
התכנית הכלכלית שהושקה לפני כשבוע ע"י ליברמן, יחד עם ראש הממשלה בנט ושרת הכלכלה ברביבאי, רק הדגישו את המחלוקת, כאשר סיעות שלמות מתוך הקואליציה מרימות כרטיס אדום בוהק.

בנט וליברמן (צילום: יונתן זינדל/פלאש 90)
העבודה, מרצ וחלקים מכחול לבן מבהירים כי לא יאפשרו לתכנית להישאר כמו שהיא, ושמשרד האוצר חייב לדאוג יותר לשכבות החלשות ולעצמאיים ולשנות גישה לכיוון יותר סוציאליסטי.
אופוזיציה מתוך הקואליציה
מספיק היה להסתכל על הנוכחות של השר ליברמן בדיון בנושא בוועדת הכלכלה השבוע. לכאורה מי שניהל את הדיון היה איש כחול לבן, ח"כ מיכאל ביטון, נציג הקואליציה, שהיה אמור להיות בצד של ליברמן.
אבל ביטון, שכבר התבטא נגד התכנית שהוצגה, איפשר לכל חברי האופוזיציה, נציגי העצמאים ובעלי העסקים לשטוח את הטענות שלהם, זאת בזמן שליברמן "נאלץ" לשמוע את כל הביקורת הקשה ישר לפנים.
יותר ויותר קולות בקרב חברי הכנסת בקואליציה מבהירים שללא שינויים משמעותיים, התכנית לא תאושר, והשאלה כעת מה ליברמן יעשה.
האם הוא יתמיד בעקשנותו "לא לפזר כסף ממסוקים", או שיבין שהוא לא לגמרי שולט על 'השיבר', וסיעות השמאל הכלכלי לא יאפשרו לו לנהל את המשבר באופן שהוא מתכנן?
תקופה ארוכה הוא אולי הרגיש שהוא מושל בממלכת האוצר, אך הפעם נראה שהוא יצטרך להוכיח שהוא יודע להתחשב בשותפיו.

ליברמן (צילום: יונתן זינדל/פלאש 90)
כאשר ליברמן נשאל לשלומו, הוא מרבה לענות "הכל גן עדן", אבל הקשיים שהשותפים מערימים רק מתגברים, וללא פתרון מוסכם, הם עלולים להפוך את החיים בממשלה לגיהינום.
מבחינת סיעות השמאל הם מוותרים הרבה מאוד בפן המדיני, ונראה שוויתור על הדגל החברתי-כלכלי, יהיה כבר צעד יותר מידי.
מצאת טעות בכתבה? התוכן בכתבה מפר זכויות יוצרים שבבעלותך? נתקלת בפרסומת לא ראויה? דווח/י לנו