גיוס חרדים: פעם המפלגות החרדיות תמכו בכך רשמית
מול ההתנגדות הנוכחית של הח"כים החרדים לגיוס בחורי ישיבה לצה"ל, מעניין להיזכר מה קרה לפני ארבעים שנה, כשלצעירי אגודת ישראל היה גרעין נח"ל עצמאי, וגיוס בחורי הישיבה היה בעידוד ובתמיכה רשמית של חברי כנסת בתוך המפלגות החרדיות.

המאבק שנוהל בקיץ האחרון סביב ביטול 'חוק טל' וגיוס בחורי הישיבה החרדיים לצבא, נראה ששכך מעט, אך לא מן הנמנע כי הוא יהיה במוקד של מערכת הבחירות הבאה.
ההתנגדות הנמרצת של חברי הכנסת החרדיים לכל הצעת פשרה שבסיסה גיוס בחורי ישיבה לצבא, היא שהביאה לפיזור ועדת פלסנר ללא תוצאות ממשיות וגרמה ל'קדימה' לפרוש מן הממשלה בצעד שסלל את הקדמת הבחירות. כשגם מחוץ לכנסת איימו ב'יהרג ואל יעבור' על כל דרישה לגיוס.
אך מסתבר, שלפני יותר משנות דור, מי שתמך ועודד את גיוסם של בחורי הישיבות היו דווקא מוסדות רשמיים של אגודת ישראל, שנתנו גיבוי רשמי, ואפילו ליווי לחיילים החרדים בצה"ל, במסגרת גרעיני נח"ל.
היום, רגילים לכנות את גדוד 'נצח יהודה' – גדוד 97 של חטיבת כפיר בשם "הנח"ל החרדי", אך שם זה אינו מדויק, כי הוא אינו עוסק בהאחזות, שהיא עיקרו של גדוד נח"ל.
הנח"ל החרדי המקורי, הוקם בשנות הששים, במתכונת דומה להאחזויות הנח"ל של השומר הצעיר, הנוער העובד, בני עקיבא ועוד. במסלול הצבאי שירתו החיילים החרדים מפוזרים ביחידות השונות, לפי הפרופיל הרפואי שלהם, חלקם בחי"ר, בשריון ביחידות הנדסה וחלק בתפקידים עורפיים. כשלאחר סיום המסלול הצבאי, קובצו החיילים למסגרת הגשמתית בישוב קוממיות, הנמצא בדרום מישור החוף, ליד קרית גת.
את שלב ההגשמה, ביצעו חיילי הנח"ל החרדי ב'חזון יחזקאל', בית ספר להכשרה חקלאית והנדסית, הסמוך למושב קוממיות, שם בצד עבודה חקלאית, גם עסקו בלימודי מכונאות, נגרות ליטוש יהלומים ועוד.
מי שליוו את המתגייסים לאורך כל השירות הם חברי 'צעירי אגודת ישראל', גוף פנימי בתוך תנועת 'אגודת ישראל', המשויך לפלג הליטאי במפלגה של התנועה החרדית בארץ.
ליווי צמוד של חברי כנסת
כאמור, צעירי אגודת ישראל (צאגו"י) ליוו את החרדים המתגייסים במסגרת הנח"ל, כשבמכתב מתאריך כ"ד אלול תשל"ב (72') המודפס על ניר מסמכים רשמי של הסתדרות צעירי אגודת ישראל, נכתב לחייל המשתחרר:
"לחברנו היקר, קבל תשורתנו זו לרגל סיום שרותך הפעיל בנח"ל החרדי של תנועתנו. עלה והצלח בכל אשר תפנה ותהיה דרכך סוגה בשושנים. אנו תפילה ותקווה שבע"ה שרות במחנה נאמני התורה תישאר לעולם ועד."
ברכות עם שחרורך (סריקה, לחצו להגדלה)
נציג צאגו"י בכנסת, ח"כ שלמה לורנץ וח"כ מנחם פרוש (אביו של מאיר פרוש), היה מבקר בדרך קבע את חיילי הנח"ל החרדי, שאף ערכו לכבדו מסדרים. היום ביקורים כאלה הם מעט משונים, אך במציאות של אז נחשבו חיילי הנח"ל כחיילים של התנועה ששלחה אותם, כשאת בני הקיבוצים והמושבים ליוו אנשי תנועות מפא"י ומפ"ם, את הגרעינים הדתיים ליוותה המזרחי וכך גם בנח"ל החרדי.
חברי כנסת מאגודת ישראל בפגישה עם חיילי הנח"ל החרדי (סריקה)
גם בהקזת דם לקח הנח"ל החרדי, של שנות הששים ותחילת השבעים חלק, כשידע גם שכול ואבדן, שלושה מחייליו, יוסף רחמיליביץ', חיים שרעבי ויצחק לוינשטיין הי"ד נפלו במלחמת ההתשה ובקרבות שקדמו לה, ולזכרם הוציאה התנועה חוברת מיוחדת "לזכרם של שלושת חיילי הנח"ל החרדי אשר מסרו נפשם בהגינם על כלל ישראל". גם חוברת זו יצאה באופן רשמי על ידי צעירי אגו"י.
ספר זכרון לשלושת נופלי הנח"ל החרדי (סריקה)
במהלך שנות השבעים, נסגרה המסגרת של הנח"ל החרדי והיא חודשה רק לאחר כשלושים שנה, כשהיום היא מרכיבה גדוד עצמאי בחטיבת כפיר, שאת שנת ההאחזות המירו שנת לימודים והשלמת בגרויות לקראת לימודים אקדמאיים.
למרות שצה"ל של השנים האחרונות, הוא מקום קל יותר לחרדים מאשר צה"ל של שנות השבעים, קשה להאמין כי בשנים הקרובות נראה תמיכה רשמית של מוסד חרדי בגיוס, שלא לדבר על חבר כנסת מכהן.
מצאת טעות בכתבה? התוכן בכתבה מפר זכויות יוצרים שבבעלותך? נתקלת בפרסומת לא ראויה? דווח/י לנו