מחקר חדש: גיוס לצה"ל משפר את האופטימיות - סרוגים

מחקר חדש: גיוס לצה"ל משפר את האופטימיות

לקראת גיוס מרץ 2019, מחקר חדש מצא לראשונה כי קיימים יתרונות רבים להתמודדות עם החיים הצבאיים. לפי המחקר, הגמישות בהתמודדות, האופטימיות והתמיכה חברתית, מתחזקים בגיוס לשירות הצבאי

מחקר חדש: גיוס לצה"ל משפר את האופטימיות
  (צילום: מאיר ועקנין\פלאש 90)

המעבר לשירות הצבאי נחשב למעבר חיים נורמטיבי בחברה הישראלית, הנחשב כחלק מרכזי מחייהם של מסיימי התיכון והגיוס לצה"ל. מסיבה זו, נערכו מחקרים רבים על השפעות המעבר והשלכותיו על המתגייסים הטריים.

מחקרים קודמים שהתמקדו במעבר הזה הצביעו על הקושי בריחוק מהסביבה התומכת, כגון ההורים או החברים, לעומס פיזי ומנטלי, לסיכון אישי, למשמעת נוקשה ולקשיי הסתגלות להיררכיה צבאית. מחקרים אלה התמקדו בהשלכות השליליות במעבר מהאזרחות לצבא וביניהן: קשיי הסתגלות, נשירה מהשירות, משברים נפשיים ואובדנות.

כעת, מחקר חדש מצביע לראשונה על ההשלכות החיוביות של התמודדות עם לחץ המתבטאים בעת השירות הצבאי, כשבו נמצא כי קיימים יתרונות רבים להתמודדות עם החיים הצבאיים. המחקר, שנערך ע"י הדוקטורנט אריאל עזרא בהנחיית פרופ' אורית טאובמן–בן-ארי מביה"ס לעבודה סוציאלית באוניברסיטת בר-אילן, הראה כיצד מצליחים צעירים לפתח אופטימיות גדולה במעבר לשירות הצבאי.

במחקר נחשף כי גמישות בהתמודדות, אופטימיות ומשמעות בחיים, יחד עם תמיכה חברתית, מתחזקים בגיוס לשירות הצבאי.

המחקר נערך בקרב 506 מלשב"ים ומלש"ביות (306 צעירות ו-200 צעירים המועמדים לשירות בטחון), המיועדים למסלולי שירות שונים. כחצי שנה לאחר הגיוס, מילאו 401 ממשתתפי המחקר שאלונים נוספים, שבחנו את השינוי במשתנים המצביים (תמיכה חברתית והערכה קוגניטיבית), ואת הצמיחה האישית מאז הגיוס לצה"ל.

מהמחקר עולה כי המעבר לשירות הצבאי עדיין מעורר לחץ ונחשב לאיום יותר מאשר כאתגר. עם זאת, במחקר נחשף כי התמיכה החברתית עלתה משמעותית לאחר הגיוס לצבא, והחיילים דיווחו על צמיחה אישית בעקבות ההתמודדות החדשה. חשיבותו של המחקר תאפשר להבין מה יש להעניק לרשות הצעירים העומדים להתגייס לצה"ל לפני ההתמודדות עם לחץ.

לדעת עורך המחקר שיפור ההבנה על המנגנונים שבאים לידי ביטוי בהתמודדות עם דחק צבאי, יוכלו לסייע באיתור מלש"בים/ות הנמצאים/ות בסיכון לחוות קשיי הסתגלות, ובפיתוח תוכניות מניעה אפקטיביות להגברת הסיכוי לצמיחה אישית בהתמודדות עם מעבר חיים זה.

מצאת טעות בכתבה? התוכן בכתבה מפר זכויות יוצרים שבבעלותך? נתקלת בפרסומת לא ראויה? דווח/י לנו
תגובה חדשה * אין לשלוח תגובות הכוללות מידע אסור, לרבות דברי הסתה, דיבה ולשון הרע. נפגעת מתגובה? דווח לנו