"אחים במחלוקת" - תאטרון 'אספקלריה' מציב ראי על החברה בישראל - סרוגים

"אחים במחלוקת" – תאטרון 'אספקלריה' מציב ראי על החברה בישראל

לא הרבה פעמים אנחנו זוכים לראות ביקורת נוקבת שניתנת בצורה אובייקטיבית ובונה, בפשטות שאין כדוגמתה. בהצגה ניתנת לנו הקהל מראה, של המציאות במדינת ישראל, בה הצדדים השונים אינם בשלים לעשות את ההפרדה והמחלוקת ההלכתית שהפכה זה מכבר למחלוקת אישית.

הדס כהן, חדשות סרוגים
"אחים במחלוקת" - תאטרון 'אספקלריה' מציב ראי על החברה בישראל
  אחים במחלוקת (אספקלריה)

תיאטרון "אספקלריא" שבירושלים מנוהל ע"י חגי לובר, בוגר ישיבת מרכז הרב וגם, להבדיל, ביה"ס למשחק "מעלה". שילוב כזה, אתם יכולים ודאי להבין, יכול להביא רק לדברים טובים. התיאטרון, שהוא גם בית ספר למשחק (בהפרדה) בעצמו, מעלה הצגות שפועלות לפי ההלכה ועוסקות בעניינים שנוגעים לכולנו.

במוצ"ש צפיתי בהצגה "אחים במחלוקת", העוסקת באחת המחלוקות הגדולות שבין הציבור הדתי-לאומי והמגזר החרדי, השמיטה: שני אחים נפגשים בארץ ישראל של ימי העליה השניה. אחד מהם (מגולם ע"י השחקן דוד לפיד) ציויני אשר מאמין בעבודת השם דרך עבודת האדמה. השני (אסף יוסף פניאל) הגיע לפני יומיים מבריסק שבפולין ולבוש בחליפה וכובע.

בפני האחים עומדת בעיה. האב, החכם הגאון מבריסק זצ"ל, השאיר צוואה לפיה חלקת האדמה ניתנת לשניהם במשותף אך ורק אם יפעלו ויעבדו אותה בדרך התורה הקדושה. מה יעשו האחים כאשר כל אחד מהם בטוח שדרכו היא המבטאת את רצון השם יתברך ונחוש להמשיך בדרך זו בכל מחיר?

"הכל זה בשם האהבה" נכתב פעם. הערב זכיתי לראות בדיוק איך זה פועל, איך זה קורה בעצם ש"מרב אהבה העולם מתכלה", כי מכאן, העלילה הולכת ונהיית מעניינת יותר ויותר. תוך הצדקה עצמית של כל אחד מהאחים, גוברת המחלוקת ביניהם עד שהיא הופכת לשנאה של ממש.

לא הרבה פעמים אנחנו זוכים לראות ביקורת נוקבת שניתנת בצורה אובייקטיבית ובונה, והאמת היא שפשוט נהניתי. שני השחקנים עושים עבודת קודש ממש, כשהם מאפשרים לקהל להזדהות עם כל אחד מהצדדים. הטענות ההלכתיות שמובאות מדויקות (עד כמה שאני מבינה בהלכה), או לפחות משקפות את עיקר הטענות של הצדדים כמו שאני מכירה את הדיונים בנושא (ולצערי נכחתי בלא מעט ויכוחים מהסוג הנ"ל…).

בפשטות שאין כדוגמתה, ניתנת לנו הקהל בשעה אחת בלבד מראה, או יותר נכון "אספקלריא", של המציאות במדינת ישראל, בה הצדדים השונים אינם בשלים לעשות את ההפרדה והמחלוקת ההלכתית שהפכה זה מכבר למחלוקת אישית.

תוספת מיוחדת ומעניינת מביאה דמותו של השחקן/קומיקאי גיא דורון, שמחליף כמה וכמה כובעים בהצגה. אחת מהדמויות שהוא מגלם היא מחמוד, הפועל-הערבי-תלמיד-חכם שמצד אחד מוֹכר לדוד, הבן החרדי, פירות שאינם בחשש קדושת שביעית ומצד שני עובד את אדמתו של אברהם, הבן הדתי.

מחמוד והאח החקלאי בקטע מתוך ההצגה (אספקלריה)

ביחד שלושת השחקנים מגישים לנו את הסוגיה ברגש, אבל גם בשכל. תוך שימוש בכישרון רב שכולל דיוקים בשפה ובשפת הגוף, מביאים את הצופה לצחוק (בעיקר על עצמו) וגם להרבה צער, שבסופם, אני מאמינה, הרבה חשבון נפש. כמו שמחמוד אומר "זה מה שאלוקים רוצה? להפריד בין אחים?"

הצגה נהדרת שתשאיר אתכם עם הרבה מחשבות וגם סקרנות לגבי שאר ההצגות, שלפי השמועות טובות לא פחות. הזדמנות מיוחדת לבקר תהיה במהלך ימי החנוכה, בהם תעלה כל יום הצגה אחרת. בין שלושים ההצגות הרצות בימים אלו בתיאטרון (כולל מופעים מחוץ לירושלים), ההצגה "תלוש" שנכתבה ע"י שולי רנד, "עד החתונה זה יעבור" – הצגה לנשים (בלבד) והצגת הילדים "בעקבות האריה".

צפו בקטעים מתוך ההצגה:

==

"אחים במחלוקת" תאטרון אספקלריה.

מצאת טעות בכתבה? התוכן בכתבה מפר זכויות יוצרים שבבעלותך? נתקלת בפרסומת לא ראויה? דווח/י לנו
תגובה חדשה * אין לשלוח תגובות הכוללות מידע אסור, לרבות דברי הסתה, דיבה ולשון הרע. נפגעת מתגובה? דווח לנו