שימו לב: עיתון 'הארץ' של היום חייב גניזה
ביום רגיל רצוי לזרוק את עיתון 'הארץ' לפח הזבל (או למחזורית) אולם היום הופיע בכותרת שם ה' המפורש. תקלה דומה ארעה גם בעיתון בשבע של השבת

ביום רגיל רצוי לזרוק את עיתון 'הארץ' לפח הזבל (או למחזורית) אולם היום (א') הופיע בכותרת שם ה' המפורש הדורש גניזה.
בעמוד החדשות בארץ, הופיעה כותרת וידיעה המתייחסת לטקס ההטבלה לנצרות שהיה אמור להתקיים בשבת האחרונה בעיר רעננה, ובוטל הודות להתערבות הסיעות הדתיות בעירייה. בכותרת על הידיעה נכתב כי העירייה "ביטלה כנס של עדי יהוה", וכפי שניתן לראות בתמונה שם ה' נכתב באותיותיו.
ההלכה אומרת כי "כָּל הַמְּאַבֵּד שֵׁם מִן הַשֵּׁמוֹת הַקְּדוֹשִׁים הַטְּהוֹרִים שֶׁנִּקְרָא בָּהֶם הַקָּדוֹשׁ בָּרוּךְ הוּא – לוֹקֶה מִן הַתּוֹרָה… וְשִׁבְעָה שֵׁמוֹת הֵם: הַשֵּׁם הַנִּכְתָּב יוֹ"ד הֵ"א וָא"ו הֵ"א, וְהוּא הַשֵּׁם הַמְּפֹרָשׁ, אוֹ הַנִּכְתָּב אָלֶ"ף דָּלֶ"ת נוּ"ן יוֹ"ד; וְאֵל, וֶאֱלוֹהַּ, וֵאלֹהִים, וְאֶהְיֶה, וְשַׁדַּי, וּצְבָאוֹת. כָּל הַמּוֹחֵק אֲפִלּוּ אוֹת אַחַת מִשִּׁבְעָה שֵׁמוֹת אֵלּוּ – לוֹקֶה." (משנה תורה, הלכות יסודי התורה ו,א-ב).
תקלה דומה אירעה גם בעיתון 'בשבע' האחרון בו בעמוד 36 שובץ פסוק שלם עם שם ה'.

צילום מתוך עיתון בשבע האחרון
בניגוד לעיתון 'הארץ' שם אפשר לומר כי מדובר בשם של כת עבודה זרה נוצרית, ב'בשבע' מדובר על פסוק שלם, ואכן אתר ערוץ 7 הוציא הודעה כי יש לגנוז את המודעה הזו.
בפוסקים הובאו הקלות לגבי שם ה' מודפס (בניגוד לכתיבה), וכן של שם ה' שנכתב בגופן שאינו של ספרי תורה (כתב אשורי). שאלנו את הרב ברוך אפרתי בעניין ותשובתו: "יש לגנוז את המילים הללו אשר הופיעו בשני העיתונים. ועל אף שאינם כתובים אשורית, ולא התכוונו בעיתון הארץ לשם קדושת השם, ועל אף שזריקה לפח נקי היא כעין גרמא שאינו מבזה בידיו, ואפילו התנו בפירוש שאינם לשם קדושה."
הסיבה לדבריו היא "כל הקולות הללו ואחרות (המופיעות כבר בדברי הראשונים ובראשם התשב"ץ) את כולן הביא הגאון ר' יצחק אלחנן מקובנא בשו"ת עין יצחק סימן ה-ז, ואכן נטה להקל.
אולם טעמו העיקרי היה כדי שלא יבואו לביזיון גדול אחר שיגנבו את הדפים ויעשו בהם שימוש בזיון (או להכניסם ככריכה לספרי חול), וגם מפאת שקשה לגנוז כמות גדולה של נייר. הוא לא הקל כשאפשר לגנוז בנקל שם השם המפורש. ועוד כתב שם שראוי להדר בכך, וגם חשש שיבואו מכך להקל היכן שאסור. ולכן לכתחילה יש לגנוז, וכך עולה מדבריו.
אמנם, חיוב הגניזה הוא בשם השם יקוק כמו שנכתב במקרה הנוכחי. בעוד המילה אלהים כאשר נכתבת בהקשר חילוני אינה מכוונת כלל לד' אלא לכח הכללי שהם מאמינים בו, ולכן במילה זו יש יותר מקום להקל מעיקר הדין, משום שלא רק שאין כוונת קדושה בכתיבה אלא שהשם עצמו הוא חול בהקשר זה והוא ככינוי למשהו אחר מהשי"ת, וכגון המילים 'אלהים אחרים' וכד'."
מצאת טעות בכתבה? התוכן בכתבה מפר זכויות יוצרים שבבעלותך? נתקלת בפרסומת לא ראויה? דווח/י לנו