מדוע חוק המרכולים אינו נחשב כפיה דתית? - סרוגים

מדוע חוק המרכולים אינו נחשב כפיה דתית?

לכל עם יש מהות, והשבת שייכת למהות הישראלית. שאלו כל אדם בעולם והוא יגיד: יהודי-שבת. מרן הרב קוק אפילו אמר שבמאבק הלאומי נגד אלו שרוצה לחמוס מאיתנו את ארצנו, התשובה הניצחת היא שאנו עם מבקשי שביעי

author-image
מדוע חוק המרכולים אינו נחשב כפיה דתית?
  (צילום: Sebi Berens/Flash90)

יש עתה דיון קשה על פתיחת מרכולים ושאר עסקים בשבת.  אולי על הדתיים לוותר ולא לכפות דעתם על חילוניים שלא מעוניינים לשמור שבת אלא לתת חופש לכל אחד לנהוג כרצונו?

זה לא נקרא כפיה, זה נקרא מדינה. איננו רוצים שתהיינה שתי מדינות, אחת דתית ואחת חילונית.  אלא מי כעמך ישראל גוי אחד בארץ.  לכן, כיוון שיש דעות שונות, הפתרון הוא מערכת של סבלנות הדדית.  מראשית המדינה, נקבע שאין פתיחת חנויות בשבת, מה שנקרא הסטטוס-קוו, ומאז שום דבר לא השתנה בהרכב האוכלוסיה, אדרבה התרבו שומרי שבת, ואין שום סיבה לשנות.

לגופו של עניין, או לנשמתו של עניין, יש ארבעה נימוקים עמוקים על שמירת שבת במדינה, כפי החלוקה של מרן הרב קוק, ביחס להבנת התורה: אלהי, מוסרי, דתי, לאומי.

א. נימוק אלוקי. הרמב"ם מסביר במורה נבוכים ששמירת שבת היא ביטוי לאמונה שבראשית ברא אלהים את השמים ואת הארץ, וכן הודאה לד' שהוציא אותנו ממצרים, כפי שמוזכר בעשרת הדברות הראשונות והשניות.  כידוע רוב העם היושב בציון אכן מאמין בד'.

ב. נימוק מוסרי. החופש שניתן לכל אחד לנהוג כרצונו, זהו חופש שניתן לעשירים להפעיל עסקיהם בשבת, אך זו שלילת החופש לעובדים, שמוכרחים לעבוד בשבת, שאם לא כן, יפוטרו, והם אינם יכולים לטייל בשבת עם המשפחה.  אין צורך להיות סוציאליסט כדי להבין את דברי הפילוסוף הצרפתי פרודון Prudhon, שאמר שההישג הסוציאליסטי הכי גדול בהיסטוריה של האנושות הוא השבת שנותן יום חופש לפועל, ומשחרר אותו מעבדות.

ג. נימוק דתי. השבת אינה פרט קטן בדת, אלא עניין חמור ומרכזי.  וכידוע, רוב העם היום בציון הינו דתי או מסורתי, שמעוניין בשבת.  כמובן, אינינו מדברים כאן על מה שאדם עושה בין כותלי ביתו, אלא בפרהסיא.

ד. נימוק לאומי. לכל עם יש מהות, והשבת שייכת למהות הישראלית. שאלו כל אדם בעולם והוא יגיד: יהודי-שבת. מרן הרב קוק אפילו אמר שבמאבק הלאומי נגד אלו שרוצה לחמוס מאיתנו את ארצנו, התשובה הניצחת היא שאנו עם מבקשי שביעי, ולכן הארץ הזאת שייכת לנו, אך אם חס וחלילה נחלל אותה, אז יש להם פתחון פה לומר: לכו לכם לארץ אחרת.  ואפילו הוגה כופר מפורסם כבר כתב: "מי שמרגיש בלבו קשר אמתי עם חיי האומה בכל הדורות, הוא לא יכול בשום אופןמ לציין לו מציאות עם ישראל בלי 'שבת מלכתא'… ולולא היא שהחזירה להם 'נשמתם' וחדשה את חיי רוחם בכל שבוע, היו התלאות של 'ימי המעשה' מושכות אותם יותר ויותר כלפי מטה, עד שהיו יורדים לבסוף לדיוטא האחרונה של 'חמריות' ושפלות מוסרית ושכלית".

השבת, היא המלכה שלנו, המלכה האהובה, ולא נחליף אותה באחרת.

מצאת טעות בכתבה? התוכן בכתבה מפר זכויות יוצרים שבבעלותך? נתקלת בפרסומת לא ראויה? דווח/י לנו
תגובה חדשה * אין לשלוח תגובות הכוללות מידע אסור, לרבות דברי הסתה, דיבה ולשון הרע. נפגעת מתגובה? דווח לנו
8 תגובות - 5 דיונים מיין לפי
1
סוציאליזם ובולשביזם
מה פתאום | 01-01-2018 11:39
על המדינה להמעיט ככל האפשר את ההתערבות בחיי הפרט. המדינה תגדיר לבעל עסק פרטי אם מותר לו לעבוד בעסק שלו או לא ? מה הלאה? עוד יכריחו אותו להעסיק ערבים בשם השוויון.
2
מה הבעייה עם כפיה דתית ?
להפסיק להתנצל ! | 01-01-2018 19:33
מדוע יש להצטדק ולהתפלפל? יש דברים שחייבים להעשות בכפייה במדינה יהודית. גם איסור מכירת חמץ זאת כפייה. אז מה ? מה הפחד ?
3
הלוגיקה כאן מהממת
אזרחי | 03-01-2018 9:08
"שאלו כל אדם בעולם והוא יגיד: יהודי-שבת" אז מי מתנגד לחוק? ומי קונה בחנויות שפתוחות בשבת? אסקימואים?
4
רוב העם מאמין בד'
אזרחי | 03-01-2018 9:14
"שמירת שבת היא ביטוי לאמונה שבראשית ברא אלהים את השמים ואת הארץ, וכן הודאה לד' שהוציא אותנו ממצרים, כפי שמוזכר בעשרת הדברות הראשונות והשניות. כידוע רוב העם היושב בציון אכן מאמין בד'" אם זה נכון, אין צורך בחוק. רוב העם היושב בציון יביא לידי ביטוי את אמונתו בד' והחנויות יהיו ריקות, ובעלי החנויות ישאירו אותן סגורות משיקולים עסקיים.
רוב העם מאמין בה' ולא בד' מקצתם מאמינים בג'
אז לא | 04-01-2018 13:38
בחנויות הפתווחות בשבת יקנו בהמאמינים ב ו' - ת' והגם שאינם הרוב, יש רבים כאלה!
5
הכותב כופה עלי לא רק את חוק המרכולים, אלה גם כופה עלי את "מהותי"
דרור | 06-02-2018 19:39
קופים כופים!
לקופיף
אישה | 26-02-2018 10:41
לך מכאן ותהא ככל הגויים.