הרב רא"ם הכהן: יש לעדכן את נוסח תפילת 'נחם' - סרוגים

הרב רא"ם הכהן: יש לעדכן את נוסח תפילת 'נחם'

ראש ישיבת עתניאל סבור כי מי שאומר את נוסח 'נחם' בו ירושלים היא "העיר החרבה והשוממה" דובר שקרים ובניגוד למי שמציע תיקון קל הוא מאמץ נוסח חדש המדבר על המקדש

<a href='/נבחרת-סרוגים/?authorName=גיא-עזרא'>גיא עזרא</a>, חדשות סרוגים
הרב רא"ם הכהן: יש לעדכן את נוסח תפילת 'נחם'
  תשעה באב (צילום אילוסטרציה: פלאש 90)

אז צום תשעה באב שוב הגיע, ואיתו גם הפולמוס השנתי סביב תפילת "נחם" הנאמרת בתפילות הנערכות במהלך היום. המחלוקת הן לא רק לגבי עדכון הנוסח, אלא גם על הזמן בו יש להוסיף את הברכה לתפילת שמונה עשרה.

על פי הספרדים, יש לומר תפילה זאת שלוש פעמים במהלך תשעה באב, פעם אחת בכל תפילה (ערבית, שחרית ומנחה). לעומתם, האשכנזים סוברים ואף נוהגים לומר את התפילה רק פעם אחת במהלך תשעה באב, בתפילת מנחה. הספרדים תולים את מנהגם בעובדה שמכיוון שלא נאמר מתי וכמה פעמים צריך לומר את התפילה אזי שצריך לאומרה בכל תפילות היום. האשכנזים, שכאמור אומרים אותה רק פעם אחת, במנחה, סבורים שמכיוון שתפילה זאת מתייחסת לתהליך הגאולה, יש לאומרה רק לקראת סוף היום, כמו חלק ממנהגי האבלות הבטלים באותו שלב של היום, בו לדוגמה מותר לשטוף את הבית.

עדכון הנוסח עם כיבוש ירושלים

אם כך, נראה כי הפולמוס סביב תפילת "נחם" הוא חלק בלתי נפרד ממנה, ובשנים האחרונות אנו עדים גם לשינויים אותם דורשים להחיל בתוכנה של התפילה. הטיעון הנפוץ ביותר עד כה לשינוי חלק מנוסח התפילה הוא הטיעון כי העיר ירושלים כבר אינה חרבה, כפי שמצוין בתפילה עצמה. היא בנויה, מתפתחת, משגשגת, יהודים רבים גרים בה, וישיבות, בתי כנסת וכוללים מוקמים בה לרוב. אלא שבניגוד לאלה הדורשים "לחשב לתפילה מסלול מחדש", יש את אלו הטוענים כי הכוונה בחורבן העיר, היא העובדה שבית המקדם אינו קיים וכי העיר חרבה מבחינה רוחנית.

יחד עם הטוענים כי אין לשנות את התפילה מטעמים "רוחניים" מצטרפים גם אלו שמתנגדים לשינוי מטעמי "אותנטיות". אלה מחזיקים בדעה כי אין בסמכותנו כיום להחיל שינוי בתפילה שנכתבה לפני שנים רבות על ידי אנשי הכנסת הגדולה. טענה שאגב הופרכה על ידי רבה של תל אביב הרב חיים דוד הלוי שטען שלא ייתכן שכך הדבר שכן בזמנם בית המקדש השני היה קיים, ולא ייתכן שדווקא אז כתבו תפילה על חורבן.

הפעם הראשונה בה יצאה לאור התופעה הדורשת לערוך שינויים בתפילת נחם הייתה לאחר מלחמת ששת הימים במהלכה שוחררה ירושלים. בעקבות כך היו מי שטענו כי העיר כבר אינה "חרבה ושוממה" ויש לשנות נוסח זה. ראשון להתייחס לדרישה היה כאמור הרב חיים דוד הלוי. הוא אמנם צידד בשינוי הנוסח אך לא בביטולה של התפילה לגמרי. על כן הוא הציע לשנות את הנוסח על ידי הוספת המילה "היתה" לפני המילים "חרבה ושוממה", וכך בעצם לציין מצב שהיה קיים בעבר. הצעתו של דוד הלוי לא נתקבלה וזכתה להתנגדות של הרב עובדיה יוסף, הרב דב סולובייצ'יק והרב אונטרמן.

בציונות הדתית ישנם רבנים נוספים המבקשים לשנות את נוסח התפילה, ובאופן נרחב יותר בהם הרב רא"ם הכהן, רב היישוב וראש ישיבת עתניאל שסבור כי מי שאומר את התפילה כפי שהיא דובר שקר כיוון שירושלים היום לא חרבה ולא שוממה. הרב רא"ם מצטרף לנוסח ברכה שחיבר הרב אבי גיסר, רב הישוב עפרה ונוסח זה נאמר גם בישיבת עתניאל:

נַחֵם יי אֱ-לֹהֵׁינוּ אֶת אֲבֵלֵי צִיּוׂן וְאֶת אֲבֵלֵי יְרוּשָׁלָיִם, אֶת הָעִיר הָאֲבֵלָה וְאֶת הַמִּקְדָּשׁ הָאֲבֵל הֶחֳרֵב הַבָּזוּי וְהַשּׁוׂמֵם. הָאֲבֵל מִבְּלִי בָּנָיו וְהֶחֳרֵב מִמְּעוֹנוֹ וְהַבָּזוּי מִכְּבוֹדוֹ וְהַשּׁוֹמֵם מֵאֵין פּוׂקֵד. וַיְבַלְּעוּהוּ לִגְיוׂנוֹת וַיִּירָשׁוּהוּ זָרִים וַיָּטִילוּ אֶת עַמְּךָ יִשְׂרָאֵל לֶחָרֶב וַיַּהַרְגוּ בְזָדוֹן חֲסִידֵי עֶלְיוֹן. עַל כֵּן צִיּוֹן בְּמַר תִּבְכֶּה וִירוּשָׁלַיִם תִּתֵּן קוֹלָהּ.לִבִּי לִבִּי עַל חַלְלֵיהֶם, מֵעַי מֵעַי עַל הֲרוּגֵיהֶם.

וּלְיִשְׂרָאֵל עַמְּךָ נְתַתָּהּ נַחֲלָה וּלְזֶרַע יְשׁוּרוּן יְרֻשָּׁה הוֹרַשְׁתָּהּ. כִּי אַתָּה יי בָּאֵשׁ הִצַּתָּהּ וּבָאֵשׁ אַתָּה עָתִיד לִבְנוֹתָהּ. כָּאָמוּר: "וַאֲנִי אֶהְיֶה לָּהּ נְאֻם ה' חוֹמַת אֵשׁ סָבִיב וּלְכָבוֹד אֶהְיֶה בְתוֹכָהּ". בָּרוּךְ אַתָּה יי מְנַחֵם צִיּוֹן וּבוֹנֵה יְרוּשָלָיִם.

הרב חיים נבון, רב קהילת 'השמשוני' במודיעין התייחס גם הוא לצורך לשינוי לעומת הצורך בשמירת הקיים וכתב: "נסיבות החיים היהודיים עברו שינוי דרמטי במאה השנים האחרונות. יש המחמירים ומסרבים לתת ביטוי בתפילתנו להתפתחויות הללו; לדעתי, דווקא סירוב זה הוא שינוי ממסורת אבותינו. אכן, בכל מקום שאין סיבה נחוצה ביותר לשינוי – עלינו תמיד להעדיף את הקיים מימים ימימה. כשלעצמי, אני סולד אפילו משינוי מנגינות התפילה, ומחבב חזנים המשמרים את המנגינות המסורתיות. אך עלינו להיזהר שלא להפוך את התפילה למוזיאון; ועלינו להקפיד שתמשיך לבטא את רחשי לבנו האמיתיים, בשפכנו שיח לפני בוחן לבות"..

כך או כך, בין אם נאמר את הנוסח הישן ובין את התיקונים המוצעים לנו נותר רק לקוות שבשנה הבאה לא יתעורר דיון סביב תפילת נחם, כי פשוט לא נצטרך אותה.

 

מצאת טעות בכתבה? התוכן בכתבה מפר זכויות יוצרים שבבעלותך? נתקלת בפרסומת לא ראויה? דווח/י לנו
תגובה חדשה * אין לשלוח תגובות הכוללות מידע אסור, לרבות דברי הסתה, דיבה ולשון הרע. נפגעת מתגובה? דווח לנו
15 תגובות - 14 דיונים מיין לפי
1
כמה שטויות במאמר אחד!
יהודי ישר וממושמע | 04-08-2014 19:16
האם ירושלים לא חרבה? האמנם?? בית המקדש עומד על תילו? כהנים בעבודתם? לויים בשירם ובזמרם? ישראל מקריבים קרבנות? האם כבר מלאה הארץ דעה את השם? האם השלטון הקיים אינו מלא כפירה ואלילות תרבותית מהגויים? האם כל חוקי המדינה אינם מושתתים על אמות מידה מאירופה וארה"ב? האם אפשר להגיע לכל מקום בירושלים? האם מזרח ירושלים ברת גישה ליהודי? האם במידה ויכנס יהודי לכיוון שער שכם אינו בסכנה מיידית של מוות? האם ירושלים כבר התנקתה מ: מסגדים, מנזרים, בתי מיסיון ועבודה זרה, בתי תיפלות של רפורמים וקונסרבטיבים? האם בירושלים לא פועלים כמרים וארכיבישופים? האם כל חלקות אדמת ירושלים שייכים ליהודים? השתגעתם???????????????. ירושלים אינה חרבה??? משיח היכן הוא?? אוי ואבוי... זוהי שיא הגלות! שכאשר עם ישראל בגלות נוראית יש כאלו שאומרים להיפך שאנו בגאולה! השם ירחם
2
מובן מאד כמו הכותב 1
אלי | 04-08-2014 19:35
3
הרצי"ה
איתמר | 04-08-2014 19:42
הרצי"ה התנגד
4
הייתם בירושלים לאחרונה?
| 04-08-2014 22:19
ראיתם איזה פחד להסתובב בחלקיה? זה בדיוק העיר החרבה והבזויה
5
מי שאומר שירושלים חרבה איננו מכיר חורבן
אבירם | 04-08-2014 23:30
הר הבית אכן חרב. שועלים מהלכים בו. אך ירושלים רחוקה מלהיות חרבה. קראו מעט היסטוריה וראו מה זו עיר חרבה. אל לנו להיות כפויי טובה.
6
ל5
| 05-08-2014 12:03
אולי לא חרבה אך בהחלט לא בנויה
7
מס 1 לא רק צודק אלא...
צחי | 05-08-2014 12:50
מעמיד את המצעים באור נוגה של מחפשי רפורמה
8
ירושלים בלי בית מקדש היא חרבה נקודה.
| 05-08-2014 17:55
ובזאת אני מוחה בתוקף על דבריו של מגיב מס' 1, למרות שלכאורה אנחנו אומרים אותו דבר
9
איני מבין~~~~
מנחם | 05-08-2014 20:42
מאין העוז והסמכות לר' גיסר ולר' רא"ם לקום ולשנות נוסח זה תפקידם של גדולי ישראל. הרב חיים ד. הלוי זצ"ל הציע לשנות מילה אחת כיון שאף הוא לא העיז לשנות ובפרט לבנות נוסח שלם שונה. וגם זה בגדר אולי. איזו חכם המכיר את מקומו
כבר קדמו להם
יהודי | 07-09-2016 18:15
הרפורמים................
10
קישור למאמר מקיף ומעמיק יותר שפורסם כאן
שמעון | 06-08-2014 1:33
כבר נכתב מאמר מקיף על ידי הרב שלמה אבינר והביא מקורות של רבנים גדולים יותר מר' ראם הכהן שמרשה לעצמו לעמוד במקום גדולים לצערנו. וכל אחד יבחר את דרכו, על מי לסמוך.... http://www.srugim.co.il/85743-%D7%91%D7%90-%D7%9C%D7%91%D7%A7%D7%A8-%D7%91%D7%99%D7%A9%D7%99%D7%91%D7%AA%D7%A0%D7%95-%D7%9C%D7%A4%D7%A0%D7%99-%D7%A9%D7%90%D7%AA%D7%94-%D7%9E%D7%A9%D7%A0%D7%94-%D7%A0%D7%95%D7%A1%D7%97-%D7%A0 וככלל, אם היינו רצים אל ברוך שאמר שהוא תוקן בפיתקא משמיא ואל עלינו לשבח כמו שרצים לברכות ותקנות חדשות- היה מבצנו מצוין
11
אוי לנו מתערובת זו
נחם | 06-08-2014 1:43
מי שלא רוצה 'לשקר,' שלא יתפלל. אבל לערב בנוסח הנביאים והקדמונים את מילותיו של הרב גיסר או מי שלא יהיה? הצחקתם אותי. אחרי זה מתפלאים שהחרדים לא אומרים 'תפילה לשלום המדינה'....
12
הייתי מסכים אם היה מצרף לשיטתו עוד כמה גדולים
צבי | 06-08-2014 12:09
צריך להתחיל לקחת החלטות בהתאם לדור ולא להישאר מאחורי העבר סוף כל סוף המצב משתנה וצריך להכיר במציעות המשתנה
13
איפה איפה איפה העוגה?
אברהם אימנו | 03-02-2019 11:04
רק דבר אחד לא הבנתי, מתי יגידו לנו איפה האפיקומן?
14
כתבה מצויינת על...
מיכאל מוריס | 05-11-2024 10:20
כתבה מצויינת על נושא חשוב. תודה. צריך לא לחכות לרבנים. כמו שלא חיכו לרבנים לצבוע את הציציות בתכלת. ולא חיכו חרבנים כאשר התחילו האשכנזים את מנהג איסור קטניות במאה ה-13.