סורגים ארוחת חנוכה עם סלבסרוג • והפעם: דן אילוז

לפני כ-8 שנים הוא עלה מקנדה לישראל ומאז מידי חנוכה, עו"ד דן אילוז פותח את ביתו עבור מאות אנשים המעוניינים לטעום את הספינג' המפורסם שלו. הלכנו לבדוק את המנהג מקרוב ומה חושבים שותפיו לדירה על החגיגה

סורגים ארוחת חנוכה עם סלבסרוג • והפעם: דן אילוז
  (צילום: לינוי משעלי/ מערכת סרוגים)

רגע לפני שדירת השותפים שלו מתמלאת באנשים וספינג', הגעתי לסרוג ארוחת חנוכה מיוחדת עם עו"ד דן אילוז. במבט ראשון דירת השותפים של אילוז וחבריו בלב קטמון, נראת לי כמו עוד דירת רווקים טיפוסית. אך ככל שאני מתעמקת יותר אני מגלה קיבוץ גלויות מדהים שנע בין קנדה, מרוקו וישראל וזה עוד בכלל לפני שאנחנו מתחילים לדבר על ארוחות השף שמרימים כאן השותפים מידי שישי.

בדרך לספינג' עוצרים בקנדה

כמעט ואין ירושלמי שעדין לא שמע על מסיבת הספינג' הידועה שעורך אילוז, אליה מגיעים מידי שנה קרוב ל400 איש מרחבי הארץ. היום זו תהיה כבר השנה השמינית, בה נערכת מסיבת הספינג' המסורתית בדירה. השותפים במידה ושאלתם דווקא מרוצים מהעניין, אחד מהם אפילו גילה שמסיבת הספינג' היא זו שגרמה לו לקפוץ על ההזדמנות ברגע ששמע שהתפנה מקום בדירה.

ממשיך את המסורת מבית אמא

כל המסורת החלה לאחר שדן השתחרר מהצבא ורצה לחגוג חנוכה ראשון כישראלי, עם הסופגניה המוכרת לו מבית אמא. אך לאחר חיפוש נואש אחר ספינג' בחנויות ובמאפיות המקומיות- הבין דן כי אם הספינג' לא בא אליך, אתה צריך להפשיל שרוולים, לקנות כמה בקבוקי שמן ולהיכנס למטבח.

אחרי כמה טלפונים לבית הוריו בקנדה, השיג דן את המתכון הסודי לספינג' של אימו המרוקאית והתחיל לנסות להכין את הסופגנייה האהובה עליו לגמרי בעצמו. לרגל המאורע המיוחד ובעיקר בגלל העובדה שמקילו קמח אחד יוצאים 30 סופגניות, הזמין דן גם את חבריו להצטרף לחגיגה ומאז המסיבה הספונטנית הפכה למנהג קבוע שמשנה לשנה רק הולך ומתעצם.

להיות בקטמון לראיין קנדי ולהרגיש במרוקו

בין המטבח לכנסת

לפני 8 שנים, עלה אילוז מקנדה לישראל ומאז הספיק להתברג עמוק בתוך הפעילות הציבורית בארץ, להפוך ליועץ החקיקה של סיעת הליכוד בכנסת ואפילו בין לבין ללמוד לבשל ברמה שלא מביישת אף סבתא מרוקאית.

עוד לפני העלייה לארץ היה לו ברור שהוא הולך לקחת חלק פעיל בפעילות הציבורית והחברתית בישראל. כיום תוכלו למצוא אותו בין היתר מנהל גם את מחלקת חו"ל בעמותת JGIVE המחברת בין תורמים מחו"ל לעמותות בישראל. "ראית שקורה משהו מדהים בישראל ורציתי להיות חלק ממנו", מסביר אילוז שכבר בגיל 31, הספיק להוציא לאור שני ספרים באנגלית על העולם הפוליטי בארץ.

קפיצה למרוקו 

בין הכוסות והקומקום ממרוקו והמזכרות הקטנות מקנדה, אני מנסה לברר עם דן (שבין היתר גם חובב מושבע של הלהקה האנדלוסית וכמה פייטנים ידועי שם) מה המקום של התרבות המרוקאית והמזרחית בכלל בארץ ישראל.

כמי שרואה את ההתלהבות הרבה שיש מסביב למסיבת הספינג', דן מספר כי לא רק שכל אחד צריך לשמר את התרבות ממנה הוא הגיע, אלה גם לחדש אותה ולהציג אותה לדורות הבאים. "פעם, כשהגענו לארץ חשבו שהתרבות הנכונה לארץ ישראל עברה דרך שלילת הגלות ובניית יהודי חדש. היום אנשים מבינים שדווקא הפסיפס והמגוון של תרבויות שממהם הגענו הוא היופי של התרבות הישראלית, שמחברת בין כל התרבויות האלו" מסביר דן ובעיקר משכנע אותי לאכול עוד ספינג' כדי להתחבר לשורשים המרוקאים הנסתרים שבי.

מסע שורשים

"הדבר הכי יפה בתהליך הזה, הוא שאנחנו בעצמנו יכולים ליהנות מהתרבויות אחד של השני" אומר דן "אני יכול לחגוג את חג הסיגד, לאכול מרק קובה, וללמוד יידיש ומוזיקה חסידית. חבריי יכולים לבוא אליי למימונה או למסיבה הספינג'. וככה כולנו מרוויחים מעושר תרבותי מדהים". במידה וכבר ממש השתכנעתם להחליף מיד את הסופגניות בספינג' היישר ממרוקו, אל דאגה השגתי לכם המתכון הסודי- לצפייה במתכון לחצו כאן.

על ספינג' וכוס תה 

את מי היית חולם להזמין למסיבת ספינג'? 

"זהבה גלאון. אומנם אני לא מסכים איתה על כלום ונלחם נגד הדעות שלה, אבל דווקא כדי להוכיח שגם מי שלא מסכים על כלום יכול לשבת על תה עם נענע וספינג' היית מאוד שמח להזמין אותה".

 הפעם הראשונה במטבח

"הכנתי חמין מרוקאי שאצלנו קוראים לו 'דפינה' (ויש שקוראים לן סכינה). אחרי שעליתי לארץ היה חסר לי האוכל שהכרתי בבית וזה היה הניסיון הראשון שלי במטבח כדי למלא את החסר".

הכי אוהב לבשל

"פסטייה מרוקאית, מאפה בתוך בצק פילו שיש בתוך בשר עם צימוקים וזה קצת מתקתק. אני מכין אותו קבוע כל שישי לחברים שלי"

גברים במטבח 

"בבית שלי גם אמא וגם אבא שלי מבשלים מעולה, אמא שלי היא מרוקאית ואבא שלי הוא שף. הוא היה רואה חשבון שבשלב מסוים הבין שזה לא מה שהוא רוצה לעשות בחיים והחליט לפתוח מסעדה כשרה המגישה אוכל איטלקי וצרפתי".

בירה בשוק? או כוס יין בבית?

"יין הוא אחד מהאהבות הגדולות שלי. זה נכון לא רק כי אני אוהב יין, אלא גם כי אני חושב שיין הוא אחד הסמלים החזקים ביותר לשיבת ציון. אני גם מפיק מפעם לפעם טעימות יין עם ערך מוסף המבקשות להשתמש ביין ככלי להסברה ציונית".

ספרים

"בעיקר ספרי עיון ופילוסופיה, עם כל אהבתי לבישול לא תמצאו בספריה שלי ספרי מתכונים"

 

דמות מעוררת השראה 

"שאלה קשה, אבל נראה לי שברמה הפוליטית אני מאוד מעריך את ביבי נתניהו, בעייני הוא דמות שבא עם דעה מאוד מגובשת על אף שהרבה חושבים שהוא סתם עסקן שמנסה לשרוד. הוא בן אדם מאוד ערכי ששרידותו הפוליטית הוא כלי כדי לקדם את המדיניות שלו.

ברמה האישית אני לוקח המון השראה מכתביו של הרב קוק זצ"ל"

ירושלים בשבילך
"ירושלים היא אהבת חיי. אני איש של חיבורים, לכן מרגש אותי החיבור בין התרבויות שקורה בארץ, את החיבור בין עבר לעתיד שקורה במציאות הציונית של היום ואת החיבור בין אנשים שונים שיש בעם ישראל. ירושלים היא הדגשה של כל החיבורים האלו. המגוון העדתי, הדתי, והמגזרי שיש כאן ושאיכשהו מוצא דרך לחיות ביחד מרגש אותי מאוד".

 

כתיבת תגובה

הוספת תגובה - סרוגים
הדפסה

שם

נושא

תוכן

2 תגובות
הצג את כל התגובות