אין כמו במבה? מחקר מוכיח אכילת במבה מגיל קטן מונעת אלרגיה לבוטנים

אין כמו במבה? מחקר חדש שנערך בברטניה מוכיח למה באמת ממתק הבוטנים הפופלארי טוב לילדים ויותר מכל למניעת אלרגיה לבוטנים • צפו עכשיו במחקר המפתיע

מהפכני: מונעים אלרגיה לבוטנים באמצעות במבה
  האם באמת אין על במבה? (צילום:שטארסטוק)

אלרגיה לבוטנים היא אחת מאלרגיות הנפוצות בעולם, למעט בישראל. לפי המספרים שיעור הילדים האלרגיים לבוטנים עומד על 3-1.5 אחוזים במדינות מערביות. האלרגיה הזו כמו כל האלרגיות לא נובעת דווקא מפעילות לקויה של מערכת החיסון אלא כתוצאה של זיהוי בחומר זר ותקיפתו על ידי נוגדנים שבאים לידי ביטוי כפריחה, קוצר נשימה, ירידה חדה בלחץ הדם ובמקרים קיצוניים אף במוות.

הסיבה לזיהוי מאכל מסוים כחומר זר (אלרגן) טמונה ככל הנראה משיבושים במערכת היחסים בין תאי מערכת החיסון שנמצאים בתוך מערכת העיכול ובין תאי מערכת החיסון שנמצאים בדם ובמערכת הלימפה. מערכת היחסים הזו מתחילה עוד כשהעובר נמצא ברחם ולכן האלרגיות למזון נפוצות בעיקר בתינוקות ובילדים קטנים ובחלק מהמקרים הן חולפות מעצמן עוד בגיל הילדות.

עשרות ילדים מפתחים אלרגיה לשלל מאכלים (צילום:שטארסטוק)

ילדים בישראל בריאים יותר בזכות במבה

קבוצת מחקר בריטית חשפה לאחרונה נתון מעניין המראה כי שכיחות האלרגיה לבוטנים בבריטניה גבוהה פי עשרה משכיחותה בישראל. אחד ההסברים האפשריים היה רקע גנטי שונה, וכדי להסביר את ההבדל, החוקרים השוו בין צריכת בוטנים של יהודים שחיים בבריטניה ובין צריכת בוטנים של יהודים שחיים בישראל.

אמנם הרקע הגנטי במקרה הזה זהה, אך הרגלי אכילת הבוטנים היו שונים לגמרי – בישראל נמכר חטיף בוטנים שהורים רבים נוהגים להאכיל בו את ילדיהם כבר מגיל כמה חודשים, כך שסביב גיל שנה תינוקות ישראליים אוכלים חלבוני בוטנים לעתים קרובות מאוד. לעומתם התינוקות הבריטיים נמנעו מבוטנים לחלוטין, מהסיבה שארגוני הבריאות המליצו להורים לא לתת בוטנים לילדים בני פחות משלוש כדי לא לגרום לתגובת אלרגיה חריפה. הגילוי הזה הביא את החוקרים לבדוק האם הקשר בין הפחתת האלרגיה לבוטנים אצל ילדים באמת טמונה בחטיף הבמבה?

החוקרים בדקו את הקשר בין הבמבה לאלרגיה (צילום:שטארסטוק)

בתחילת המחקר בדקו החוקרים את התגובה האלרגית של הילדים לבוטנים, וכמה בוטנים הילדים יכולים לאכול לפני התפרצות האלרגיה. לאחר מכן, חילקו את הילדים לשתי קבוצות מחקר: קבוצה אחת- הונחו הילדים לאכול במבה שלוש פעמים בשבוע לפחות, ובסך הכול לצרוך כשישה גרם חלבון בוטנים בכל שבוע. ילדים שלא רצו לאכול במבה קיבלו חמאת בוטנים במקום. קבוצה שנייה- הונחו הילדים להימנע מבוטנים לחלוטין.

המחקר הסתיים כשהילדים הגיעו לגיל חמש, והגיעו לעבור בדיקות אלרגיה חוזרות. בקרב הילדים שהיו בסיכון גבוה אך לא היו אלרגיים בפועל בזמן התחלת המחקר נרשמה ירידה של 86 אחוזים בסיכון לפתח אלרגיה עד גיל חמש, מפתיע עוד יותר לראות שאפילו בקרב ילדים שכבר הראו סימני אלרגיה לבוטנים בזמן התחלת המחקר נצפתה ירידה ניכרת של 70 אחוזים בסיכוי לפתח אלרגיה בגיל חמש. החוקרים מסכמים שאכן החשיפה המוקדמת לבוטנים היא שאחראית לשיעורי האלרגיה הנמוכים, כפי שנצפה בישראל. ולסיכום אין כמו במבה.

כתיבת תגובה

הוספת תגובה - סרוגים
הדפסה

שם

נושא

תוכן

תגובה 1
הצג את כל התגובות