סורגים ארוחה עם סלבסרוג • והשבוע: איציק סודרי

26.06.16 10:49  כ' בסיון תשעו

הדובר המיתולוגי של ש"ס ו"הרב של הטוויטר" מתחרה היטב בשפים הגדולים בארץ בלי מתכונים אלא בבישול לפי הזכרון. אור יום טוב ישבה לארוחת צהריים אצל איציק סודרי וטעמה קציצות שעברו במסורת מאב(!) לבן במרוקו. וחשפה - איך הוא שומר על הגזרה

סורגים ארוחה עם סלבס • והשבוע: איציק סודרי

סורגים ארוחה. בכל שבוע תתארח אור יום טוב אצל סלב סרוג אחר ותבשל איתו ארוחה. את הביקורת היא תציג בפניכם. השבוע – הדובר המיתולוגי של ש"ס, הרב של הטוויטר, מי שבישל לרב עובדיה יוסף אך בקושי אוכל – איציק סודרי.

לא מכירה את ההיא משדרות, אבל מסעודה של קריית שמונה לא יכלה לדמיין בחלום הכי פרוע שלה את בעלה מסעוד, עומד במטבח ומתקין לעצמו סעודת מלכים. כמה חבל שהיא לא כאן בכדי לראות את הנכד של הבבא חאקי, הרב של הטוויטר מעיף מופלטות באוויר.

יום רביעי בצהרים, הוויז מכריז על הגעה ליעד בגבעת שמואל ולמרבה ההפתעה יש חניה בשפע. יוצאת מהרכב ומוצאת עצמי בלב העיר, כשלמרגלותיי קניון 'הגבעה' הסואן בעגלות תינוק מן השורה הראשונה מובלות על ידי אימהות עייפות המבקשות לפצות על חוסרי שינה בעוד שמלה חדשה. בכל עיר מתוקנת יום רביעי הוא הפותח את סדרת הקניות הבלתי נגמרת לקראת שבת קודש. אבל מי צריך לעשות קניות כשאיציק סודרי מבשל בכמויות שמשביעות את כל השכונה.

עם הקפדה על בד"ץ בית יוסף (בכל זאת הוא אחיה של יהודית יוסף, אשתו של הרב משה שמנהל את הבד"צ) וכמובן בשר 'חלק', למקלים בגבעת שמואל יש בהחלט על מי לסמוך. אפרופו גב"ש, אני לא יכולה להסתיר את העובדה שיש לי עסק לא סגור עם העיר הזאת. במהלך חיי הספקתי לפגוש כמה מטובי בניה שהרבו להתבדח בהתנשאות שוב ושוב על מוצאי הגאוגרפי בפריפריה. כמה אירוני להגיע לכאן כשפני מועדות דווקא לביתו של דובר ש"ס לשעבר.

IMG_0775

אבא משגיח מלמעלה

 

שמתי פעמי לבניין המגורים, כבר בכניסה ריח ניחוח ריחף באוויר. הרגשתי כמו באגדת החלילן מהמלין רק שבמקום צלילים ריח התבשילים הוא זה שהוביל אותי בינגו לדלת של משפחת סודרי. ממוסטלת מניחוחות ילדות נכנסתי היישר למטבח בלי לשים לב לכתלים, לתקרה ולחלונות ביתו של מי שמכונה הוורסצ'ה של החרדים.

IMG_0763

קציצות בגודל כדורי פינג-פונג

 

את שלל הסלטים והמטוגנים איציק כבר הכין מראש אבל למלאכת הבישול של קציצות היאפרג המסורתיות במשפחת אבוחצירה הוא חיכה לי בסבלנות כי אצל המרוקאים איך אומרים 'מתבלים לפי העין'. אל תראו אותו ככה, למשפחת סודרי הענפה יש גם רבע סורי-חלבי, שם גלומים אוצרות המטבח האמתיים אבל את זה נניח לטור אחר.

לחצו למתכון המסורתי לקציצות אבוחצירא

לאחר שסיים לערבב טוב טוב את העיסה ולקרוץ כדורים בגודל פינג -פונג, איציק מבקש ממני לא להסתכל ושופך חצי בקבוק שמן לתוך הסיר, "מסורת כהלכתה" הוא אומר וזה באמת מה שמאפיין את המטבח שלו. בלי קיצורי דרך לעצלנים או שימוש באביזרי עזר מודרניים. את העגבניות לרוטב הוא חלט במים וקילף אותן אחת אחת. סכין טובה וקרש חיתוך זה כל מה שהוא צריך בשביל להכין מעדן.

IMG_0754

קרש חיתוך וסכין טובה. זה כל מה שצריך (אור יום טוב)

 

מבט חטוף אחרון על המטבח לפני שעוברים שלב מגלה לי סיר ענק, עצום, שלא מיועד לארונות מטבח אצל אנשים סטנדרטים בטח שלא במשפחה המונה ארבע נפשות וכלב. רגע לפני שחשדות קניבליות מתחילות לרוץ לי בראש סודרי ממהר להסביר שהסיר משמש לתורנות החודשית שלו 'בקידוש קלאב', מעין מועדון בבית הכנסת של הצעירים שם הוא אוכל בעוונותיו צ'ולנט עד שמגיע תורו להתהדר בסח'ינה המרוקאית, מעשה ידיו להתפאר.

סוד הגיזרה הדקה של איציק

עשרים הדקות של בישול הקציצות עברו מהר ואנחנו מתיישבים סביב השולחן. כלומר, אני יושבת סביב השולחן, כי איציק מתזז ודואג להגיש את המנה בצורה הכי אלגנטית שיש. ובשביל שחס וחלילה האורחת לא תשב לבד מצטרפים אלי בנו אוריאל והחבר שלו אבישי רוזן הזכור לי מימי הופעתו בלהקת 'הקינדרלך'.

סוף סוף הטבח הואיל בטובו לשבת, הצית סגריה, לגם ארוכות מבירה קרלסברג, נאנח משמחה לראות אותנו אוכלים ונהנים. פה חשדתי. הנורה האדומה נדלקה, משהו מאד מוזר התרחש בסיטואציה הזו. אם לא שמתם לב עד עכשיו איציק לא אכל. וזה בדיוק הסוד לגזרה הדקיקה מאד העומדת בסתירה מוחלטת לאדם חובב בישול פלוס. הרשו לי לחדש לכם רבותיי: איציק לא אוכל, הוא אוהב שאנשים אחרים אוכלים את האוכל שלו, נהנים ומשמינים. עוד סנדלר שהולך יחף.

אני לעומתו לא דפקתי חשבון ואכלתי בעונג רב את מנת הפתיחה שכללה לחם [לא פרינה למרבה אכזבתו של איציק] אבל מספיק טוב בשביל לנגב מטבוחה ביתית אליפות!!! לנשנש חציל מטוגן מצופה וסלט פלפלים חריפים בשדרוג עגבניות שרי בשלוש צבעים. דעו את כלל: שולחן מרוקאי אסור שיראה אנמי ולכן צריך נציגות משלל צבעי הקשת. תענוג לעיניים וחגיגה בפה. אבל דווקא מה שלא היה מיועד לארוחה הוא זה שהביא את הטוויסט – מלפפונים חמוצים פיקנטים, מתכון מנצח שאיציק הביא מבית אבא. בכלל, איציק מבשל לפי זכרונות, מתכונים זה בגדר המלצה בלבד.

IMG_0786

מנת פתיחה – סלטים בכל הצבעים (אור יום טוב)

 

 

אחרי שפתחנו את התאבון עם סלטים הגיעה אחר כבוד המנה העיקרית שמחזיקה מסורת של דורות בשושלת אבוחצירא הלא הן קציצות יאפרג עטופות בסולת ומטוגנות היטב. למשפחת אבוחצירא יש זכויות יוצרים על הקציצות האלו שהומצאו במטרה להעשיר את השמחות וההילולות במשפחה וכמובן גם להשביע.

מה אני אגיד לכם, כגודל הצפייה כך גודל הקציצה. טעם של שבת מעין עולם הבא. עם תוספת רוטב העגבניות ונגיעות לימון תאמינו לי אפילו לאייל שני ייגמרו המילים. היה שווה לעשות את כל הדרך לכאן בשביל להוכיח לאלפי החסידים בטוויטר שהתמונות העולות מידי שישי הן לא להמחשה בלבד.

IMG_0798

קציצות אבוחצירא אליפות!!!

 

על כוס קפה:

עם מי היית רוצה לשבת במסעדה – חיים כהן. מחובר מאד לסגנון המסורתי שלו.

תבלין הכי פופולרי במטבח – שאלה רטורית, ברור שהפפריקה הביאו לי סטוק ממרוקו.

טיפ קולינרי – אחרי טיגון של פלפלים חריפים, כדאי להכניס ישר לשקית קטנה ולאטום. אחרי מספר דקות לפתוח והפלפלים מתקלפים כמעט מאליהם.

פאדיחה קולינרית – נתח גדול של בשר נשכח בתנור זמן רב ונשרף. ניסיתי לפחות לתת לכלב אבל גם הוא רגיל לרמה גבוהה פה וסירב לגעת בזה. קיצר הכנתי משהו שלא היה ראוי אפילו למאכל כלב.

קפה שחור או נס – אספרסו כפול בבוקר וזה היחיד ביום.

חלב ישראל – חשק לשוקולד

סו שף אהוב – שיראל הבת שלי אין דברים כאלו.

מאסטר שף – הציעו לי עם סביבת כשרות מלאה וכו.. אבל ויתרתי. גם זה היה בתקופת בחירות וגם חששתי ממראית עין, שאנשים לא יבינו איך אדם דתי מבשל אוכל לא כשר. בכל זאת, הרב של הטוויטר קצת דוגמא אישית…[=

IMG_0776

בלי מתכונים. הכל מהזכרונות

 

עדה מנצחת במטבח – הפרסים נמצאים בשלישיה הראשונה. נחשו מה השניים האחרים.. רמז: הם מוזכרים פה בטור

אוכל בבית מרן – בישלתי לא מעט פעמים לרב כשאחותי ביקשה ממני. אוכל פשוט ומסורתי. היה לו מטבח קטן והוא היה אוכל כדי הצורך בלבד. אומרים שצדיקים אוכלים לשובע נפשם.

גברים מזרחיים במטבח – הכי מזרחי בעיני. אני נולדתי למציאות של אבא מבשל יחד עם אמא כמובן, זה מה שראיתי אז זה מה שמזרחי בעיני.

אם לא היית דובר ש"ס איפה היינו מוצאים אותך היום – אם הייתי נולד מחדש הייתי רוצה להיות מורה.

IMG_0753

המטבוחה

IMG_0777

בסל העיתונים, אין עיתונים – רק ספרי בישול

 

 

 

כתיבת תגובה

הוספת תגובה - סרוגים
הדפסה

שם

נושא

תוכן

2 תגובות
הצג את כל התגובות