הרב אריאל מזהיר: מדובר 'במאכל' בשרי לא פרווה - סרוגים

הרב אריאל מזהיר: מדובר 'במאכל' בשרי לא פרווה

הרב יעקב אריאל מתייחס לדיווחים לפיהם יתחילו לייצר בשר מתורבת ומזהיר מכך שמדובר במאכל בשרי לכל דבר ולא פרווה

הרב אריאל מזהיר: מדובר 'במאכל' בשרי לא פרווה
  (צילום: אורן נחשון/פלאש90)

לאחרונה התפרסם כי גם בישראל עוסקים חוקרים בתחליפי מזון וביניהם ייצור 'בשר מתורבת'. הנושא קשור בכמה וכמה שאלות של כשרות, ובכרכי 'תחומין' האחרונים שיוצאים ע"י מכון 'צומת' הנושא נידון בהרחבה ובהעמקה. כל המכיר דרכה של תורה לא יתפלא שגם בשאלה מודרנית זו קיימת מחלוקת שהיא ממש טריה ועכשווית.

במאמר שיפורסם בשנתון תחומין ל"ו בהוצאת מכון צומת, הרב יעקב אריאל, רבה של רמת גן, יוצא נגד המתירים בשר מתורבת (שיוצר מתאי גזע) שמקורו בבשר טרף ומתנגד לעמדה הקובעת כי הוא אינו "בשרי".

הרב אריאל קובע שקיימת בעיית 'אבר מן החי' גם בבשר מתורבת מבע"ח כשרים שנשחטו ('מפרכסת'), ואסור למוכרו אפילו לנכרים. מאידך, בדגים אין איסור אבר מן החי גם לגויים. הרב אריאל מדגיש כי לבשר שיהיה מיוצר מדגים יש יתרון שהוא ייחשב פרווה. המגוון של בשר דגים רחב הרבה יותר, וכידוע, בשר דגים קל יותר לעיכול ונחשב לבריא יותר. "אם הדבר אפשרי, יש להמליץ לחוקרים יהודים שינסו לפתח המצאה זו מבשר דגים טהורים".

בתחומין כרך לד' פרסם הרב צבי רייזמן מלוס אנג'לס מאמר תקדימי שהתיר בשר המיוצר מתאי גזע גם אם מייצרים אותו מבע"ח טמא, או מבשר מן החי. לדעתו "בשר" זה אינו בשר כלל ומותר לאכלו עם חלב. הרב אריאל מגיב למאמרו וכותב כי כיום בשר מתורבת מיוצר מתאי שריר של בעל חיים חי. לתאים אלו מוסיפים שומנים וחומרים אחרים ומגדלים אותם על מצע מתאים המאפשר להם להתחלק וכך גם להתרבות. בעולם הרחב מקור תאים אלו הוא מבע"ח לא כשרים. וגם אם מדובר בבע"ח כשרים תאים אלו לקוחים מבעה"ח בעודנו חי והם אסורים משום "אבר מן החי".

"למרות שמדובר בתאים מיקרוסקופיים, ובדרך כלל יצורים מיקרוסקופיים, כגון חיידקים, מותרים, כי התורה לא אסרה דבר הסמוי מן העין, אך מכיון שתאים קטנים אלו לקוחים מבשר הניכר לעין, מתרבים ומקבלים ממדים גדולים הניכרים לעין, דינם כבשר רגיל. ומכיון שמקורם בבשר אסור, גם התוצרת המתקבלת מהם דינה כמו המקור האסור".

הרב אריאל חולק על הרב צבי רייזמן המתיר בשר מתורבת, בין היתר משום שהתא הראשוני מתחלק ומתרבה ומתבטל ברוב התאים החדשים שהתרבו ממנו, והתוספת מרובה על העיקר פי כמה וכמה. ואם הבשר המתורבת מיוצר בחו"ל, מן הסתם הביטול נעשה ע"י נוכרים ולשם נוכרים, ואין בכך משום ביטול איסור לכתחילה, והוא כשר. הרב רייזמן הביא את תשובת הרדב"ז שאוסר לקנות מגוי, איסור שהתערב ברוב היתר משום שעצם הקנייה ממנו נחשבת לביטול איסור לכתחילה, ואת הפוסקים המובאים בדרכי-תשובה (קיח, אות כ) שמתירים, והכריע כדעתם.
כאמור, התהליך הנוכחי מתבסס על בשר מן החי שאסור באכילה, וזו הנקודה המרכזית שעליה נשען הרב אריאל באוסרו בשר זה. לדבריו, הפתרון לכך הוא ליטול תאים מבע"ח כשר לאחר שחיטתו כהלכה בעודו מפרכס. ובגמרא במסכת שבת קכח,א מבואר שאומצא, דהיינו בשר חי, מותר גם ללא מליחה, וכך גם נפסק בשו"ע. לפיכך פוסק הרב אריאל כי מותר לאכול בשר חי בהדחה בלא מליחה, ובלבד שלא יהא בו חוטין שדם בהם, שהדם שבחוטין נחשב ככנוס ועומד בכלי. ניתן אפוא ליטול תאים מבשר חי שאין בהם חוטי דם מיד לאחר שחיטה ולהשתמש בהם לצורך ייצור בשר מתורבת.

הרב צבי רייזמן לא נשאר חייב ומשיב בפינג-פונג הלכתי בכרך הקרוב של תחומין שלדעתו ייצור מתא איננו נחשב כלל כבעל-חי, ואין בו שום 'בשריות'. מכל מקום, המלצתו של הרב אריאל היא לפנות לאפיק של הפקה מדגים. האם יש בכך איתגור של קהילת החוקרים הישראלים? ימים יגידו!

מצאת טעות בכתבה? התוכן בכתבה מפר זכויות יוצרים שבבעלותך? נתקלת בפרסומת לא ראויה? דווח/י לנו
תגובה חדשה * אין לשלוח תגובות הכוללות מידע אסור, לרבות דברי הסתה, דיבה ולשון הרע. נפגעת מתגובה? דווח לנו
2 תגובות - 2 דיונים מיין לפי
1
נו באמת, יכניסו אותו לאוטומט גרמא והכל יהיה בסדר...
| 26-05-2016 16:24
2
צריך להזהר מאוד מאוכל לא כשר
| 27-05-2016 16:22
זה מטמטם את השכל .שכל שאכל אוכל טמא אין לו חיים אם הם לא הולכים לפי רצונו.